Byg din egen plantevæg – hjemme eller på kontoret

0
774

Last Updated on november 27, 2020 by blogadmin

Mangler du også mere grønt at kigge på indenfor? Planter har en god effekt på de flestes humør og faktisk også trivsel, selvom vi måske ikke tænker videre over det. Planter renser luften, og den friske, grønne farve kan højne humøret og forbedre stemningen i et rum. Vi skal derfor se på, hvordan du kan få mest muligt ud af planter indenfor ved at bygge en smuk plantevæg.

Guide: Sådan bygger du en plantevæg

Hvis du er handy og har hænderne skruet rigtigt på, kan du godt selv kaste dig ud i at bygge din egen plantevæg.

1.      Find en god placering til plantevæggen

Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvor du ønsker din plantevæg. Det kan for eksempel være på en væg i stuen, i køkkenet, i entreen eller måske på kontoret, hvis du er virksomhedsejer. Alt efter rummets størrelse og placering i bygningen, og hvor højt der er til loftet, kan du nu overveje, hvilken type plantevæg du ønsker at bygge.

2.      Vælg typen af plantevæg

Du kan for eksempel vælge mellem en plantevæg i en smuk træramme, et jerngitter eller de mere færdigkøbte træ- eller plastikkonstruktioner til krydderurtepotter. Det kommer an på, hvor stor din plantevæg skal være, og hvilket udtryk du ønsker at skabe. Der er også nogle plantevægge, der er sværere at bygge end andre, så det kommer også an på, hvor ambitiøs du er.

3.      Byg en træ- eller gitterkonstruktion

Hvis du vælger en trækonstruktion, skal du først bygge selve trærammen, der skal holde sammen på plantevæggen. Her kan du finde forskellige videoguides på nettet. Det kræver en del gør-det-selv-færdigheder, men hvis du er vant til at arbejde med træ, kan det godt lykkes på egen hånd. Du skal som regel have fat i:

  •          Træ, som du saver til og skruer sammen til en ramme
  •          En vandresistent bagbeklædning til rammen
  •          En vandslange, der skal bygges ind i rammen
  •          Jord
  •          En kraftig fiberdug, der skal hæftes på rammen og holde sammen på potterne
  •          Potter med planter, som du klipper huller til i fiberdugen, og som du nu kan fremvise

Alternativt kan du også lave en gitterkonstruktion. Dette er en lidt nemmere løsning med lidt færre materialer. Og hvis du ikke ønsker en helt tætpakket plantevæg, men i stedet vil fremvise nogle enkelte potter med dine yndlingsplanter, kan du med fordel vælge denne løsning. Du kan også finde videoguides på denne type plantevæg. Du skal som regel bruge:

  •          Et rionet, som du skruer ind i væggen eller muren
  •          Patentbånd, som du afmåler efter potternes omkreds og monterer på rionettet
  •          Potter med planter, som du sætter ind i patentbåndene, så de bliver holdt på plads

4.      Gør det selv, eller få hjælp af professionelle

Hvis du ved, at du selv kan klare opgaven, er der intet i vejen med at eksperimentere med en plantevæg. Men hvis du for eksempel står over for et nybyggeri, hvor du ønsker at etablere en stor plantevæg et sted i hjemmet, eller hvis du er virksomhedsejer og ønsker en stor plantevæg på kontoret, er det en fordel at få hjælp af professionelle håndværkere og gartnere. Du kan finde gartnerfirmaer som Gamstdanplant, der netop specialiserer sig i plantevægge og planteservice, som både kan hjælpe dig derhjemme og på arbejdspladsen.

Hvorfor få en plantevæg? Planters fantastiske fordele

Som vi tidligere var inde på, kan det have en skøn virkning på os, når vi træder ind i et rum fyldt med friske, grønne planter. Men hvorfor er det egentlig, at vi så godt kan lide planter?

For det første har planter et par nyttige og helt naturlige egenskaber. De er gode til at rense luften og omdanne CO2 til ilt. Derfor er planter oplagte til at forbedre indeklimaet – hjemme som på kontoret. Især i sidstnævnte tilfælde kan det være en stor fordel at tænke på indeklimaet, da et kontor som regel har mange mennesker samlet, der hver dag går rundt mellem hinanden i den samme luft.

En stor plantevæg kan også skabe bedre akustik og sammenhæng i et rum, og derfor kan en plantevæg være indbydende for både ørerne og øjnene. Generelt har planter en beroligende effekt på os mennesker, fordi vi tiltrækkes af de naturlige og friske farver. Det smarte ved en plantevæg er også, at du kan vælge dine favoritplanter til formålet. Det kan være, du elsker farverige blomster, at du er mere til helt grønne planter, eller at du tiltrækkes af planter med særlige dufte som for eksempel mynte eller lavendel.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here