Robotstøvsuger test
I dag er elektronik produkter en stor del af vores hverdag. Tænk bare på da du var barn og hvilke produkter der var til rådighed dengang, og så se på nu hvor mange forskellige hjælpemidler som du har mulighed for at anskaffe dig.
En af de produkter, som faktisk har været på markedet længe, er en robotstøvsuger. Den er virkelig en fremragende opfindelse, da du både kan spare tid ved at lade den støvsuge. Og skulle du være besværet af ondt i ryggen, eller andre skavanker, så vil en robotstøvsuger også være et godt valg for at hjælpe dig med rengøringen.
I denne artikel vil jeg komme ind på hvad du skal være opmærksom på, inden du køber en robotstøvsuger. Men først får du lige et lille udpluk af de støvsugere som vi har testet.
IRobot Roomba 650 Robotstøvsuger
IRobot Roomba 615 Robotstøvsuger
IROBOT ROOMBA 605 ROBOTSTØVSUGER
SEVERIN CHILL ROBOTSTØVSUGER
LG VR8601RR HOM-BOT ROBOTSTØVSUGER
iRobot Braava Jet robotgulvvasker
Som sagt tidligere så er der nogle ting du skal være opmærksom på når du vil anskaffe dig en robotstøvsuger. Nogle af de ting er:
- Pris
- Lydniveau
- Batteriets holdbarhed
- Ladestation
- Opladningstid
- Sensorere
- Børster
- Programmer/programmerbar
- Rengøringseffekten
Pris
Det er altid en god ide at kigge på hvad man vil bruge af penge på at anskaffe sig en robotstøvsuger. Men som regel hænger pris også sammen med kvaliteten af robotstøvsugeren. Og det er derfor det virkelig er vigtigt at man afsøger markedet inden man køber den første og bedste man ser. Priserne kan variere fra 250 kr og op til 8-9000 kr. Det er vigtigt at man gør op med sig selv hvor mange penge man vil bruge på sådan en robotstøvsuger, og derefter skal man sondere markedet for den man gerne vil have. Hænger prisen på den robotstøvsuger ikke sammen med det budget du har lagt for den, så er det nok bedre at spare lidt mere op, end at købe en billigere. Dermed mindsker du risikoen for at købe katten i sækken. Tag eventuelt en snak med en sælger, de ved hvad det er for et produkt de sælger.
Lydniveau
Hvis det er meningen at din robotstøvsuger, skal være aktiv mens alle andre sover, så kræver det at den har et lavt lydniveau for ikke at vække alle der sover. Derfor er det også vigtigt at du gør op med dig selv, inden du køber, om hvornår du forventer den skal være aktiv. Langt de fleste robotstøvsugere kan programmeres til hvornår de skal støvsuge. Det kan også være du vælger at den skal støvsuge mens der ikke er nogen hjemme i løbet af dagen, og så betyder lydniveauet måske ikke så meget. Lydniveauet på en robotstøvsuger ligger typisk i mellem 60-75 db. Her er det ikke prisen der er afgørende. Ofte har lydniveauet noget at gøre med sugeevnen på maskinen at gøre.
Batteriets holdbarhed.
Når man kigger på hvilken robotstøvsuger man vil vælge, så er det også et vigtigt parameter hvor lang tid at batteriet kan holde. Batteriets holdbarhed hænger også sammen med det areal som din robotstøvsuger kan klare på en opladning. En robotstøvsuger kan i gennemsnit klarer et areal på 120 kvadratmeter på en opladning. Nogle mærker af robotstøvsugere har mulighed for at enten kører et økonomisk program, eller et boost program hvor den suger lidt kraftigere. Dette har også stor indflydelse på hvor stort et areal den kan klare på en opladning.
Ladestation
Stort set alle robotstøvsugere har en medfølgende ladestation. Her er der så også forskel på hvor hurtigt den er til at lade et fladt batteri op igen. Og efter hvad jeg har erfaret, så ligner det en tendens til at de billige maskiner ikke er lige så hurtige som de lidt dyrere. Det samme gør sig gældende for om robotstøvsugeren selv kører i lader, når der er brug for det, eller om du selv må sætte den til opladning når den er tom for energi. Mange af de nyere modeller er udstyret med en gps funktion, så du kan lade robotstøvsugere programmere til hvor ladestationen står henne. Når den så har brug for strøm, så kører den selv tilbage i ladestationen og lader op, for derefter så at fortsætte sit arbejde indtil den er færdig.
Opladingstid.
Som en gennemsnitstid af alle de testede robotstøvsugere, så er opladningstiden fra et fladt batteri til et fuldt opladet batteri 4 timer. Nogle gør det hurtigere, og andre væsentligt langsommere. Man kan altid diskutere om opladningstiden er et af de vigtige elementer for hvilket valg man træffer i forhold til at købe en robotstøvsuger. Min påstand er at det ikke er vigtigt, men at det derimod er en vigtig faktor, at den selv kan kører over i ladestationen og lade sig selv op. Hvis den alligevel støvsuger når enten du sover eller ikke er hjemme, så betyder det ikke så meget om den bruger 3 eller 6 timer på at lade.
Censorer
En robotstøvsuger er udstyret med et antal censorer, så den kan manøvrere rundt i lokalet. Nogle er stødcensorer, som når de påvirkes ved at de bliver ramt, så fortæller det robotstøvsugeren, at den ikke kan komme den vej. Andre er nogle censorer der registrere hvis der pludselig skulle opstå et større fald, der kunne medføre at den falder ned. For eksempelvis ved en trappe. Kommer den for tæt på et trin på en trappe, så vil censorerne sørge for at den ikke kommer til at kører ud over trinnet på trappen.
De tidlige modeller af en robotstøvsuger var ikke udstyret med så mange censorer, men i takt med udviklingen af en robotstøvsuger, så er der også kommet flere og flere censorer på. Der er også nogle censorer der kan fortælle om der er ekstra meget snavs, så kan den fortælle maskinen at den skal sætte sugeevnen op på det pågældende sted.
Børster
Der findes et væld af forskellige børster til en robotstøvsuger. Og også her går udviklingen stærkt fra de første modeller, hvor der kun var en børste med lidt sug på nedenunder, så er der i dag robotstøvsugere der har børster, så maskinen kan nå helt ud i hjørnerne og gøre rent, hvilket jo kan være en fordel, da det oftest er her støvet/snavset samler sig.
Programmer/programmerbar
En robotstøvsuger er udstyret med optil flere forskellige programmer, og jo dyrere du køber, jo mere avancerede er den. Men generelt set er de programmer der er på alle maskinerne hvilken hastighed den skal kører med, og hvor tit intervallet er for hvornår den skal rengøre. Så er der de modeller som er udstyret med det, der hedder en “usynlig væg”. Den kan være nyttig at bruge hvis der er områder, hvor robotstøvsugeren ikke skal komme. I bund og grund er det en linie man lægger i gulvet, og så registrere robotstøvsugeren den, når den kommer i nærheden af den.
Man kan også få robotstøvsugere, der kan vaske gulvet for dig, hvis det skulle trænge til det. Dette er også nogle af de programmer, som de lidt dyrere maskiner kører med.
Rengøringseffekten.
Der er ingen ide i at købe en robotstøvsuger, der ikke kan støvsuge, så derfor må et af kravene til køb af en robotstøvsuger også helt klart være rengøringseffekten. Det vil sig hvor godt støvsuger den egentligt. Når du selv støvsuger, så kan du jo godt fornemme hvis du skal kører henover et område igen, hvis det har været særligt snavset eller beskidt. Det er ikke alle modeller af en robotstøvsuger som kan registrere dette.
Det er selvfølgelig noget man skal gøre op med sig selv, når man skal foretage et køb af en robotstøvsuger. Hvad skal den kunne, og hvor godt forventer du at den skal rengøre. Hvis du forventer at den skal kunne rengøre lige så godt som du selv kan, så er det nok ikke en robotstøvsuger du skal investere i. Så langt er de trods alt ikke kommet endnu, men det er et vældigt godt supplement til en almindelig støvsuger. Så slipper du for at bruge den rigtige støvsuger så ofte, som du ellers ville have gjort.
Dette var nogle af de elementer som en robotstøvsuger indeholder og som er gode indikatorer for at finde den rigtige model til dig og det behov du har. I dag findes der virkelig mange modeller og fabrikanter af en robotstøvsuger. Og mange af dem er virkelig gode, og så er der dem som ligger så langt nede i pris, at man er naiv hvis man køber sådan en og tror at det er den nye rengøringsdame.
Her på bygselvviden.dk har vi foretaget en større test af forskellige modeller og fabrikanter. Det har været en sjov og til tider udfordrende opgave, for det har været lidt sværere end vi havde regnet med i forhold til at stille nogle parametre op, for hvilken robotstøvsuger der er den bedste. Derfor har vi undladt at udpege en vinder, men i stedet for give dem stjerner. Der vil også være prissammenligninger fra op til flere forskellige forhandlere af den samme fabrikant og model. Dette giver dig en fordel i at finde den model du ønsker dig, men samtidigt også kunne købe den til den billigste pris.