Lav din egen 3-4-5 trekant

0
33478

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Tildannelse af 3-4-5 trekant

Der er flere måder man kan lave en 3-4-5 trekant på. Man kan lave det som er en fast enhed, som man kan genbruge flere steder. Den er f eks rigtig god til når du skal afsætte et fundament, da den kan flyttes og vendes, så den passer til alle hjørner.

Du kan også bruge 2 styks brædder eller 2 ret skinner, plus et målebånd. Denne model er lidt mere “levende” for dig, og kan godt være lidt drilsk. Men den er super god når du kan bruge en 3-4-5 trekant, der ofte skal variere i størrelsen. F eks ved tag-byggeri, er den rigtig god, da man ofte skal bruge lidt lange længder for at lave nogle rette vinkler til at lave udhænget med.

Jeg beskriver begge måder at lave den på i nedenstående tekster. Vælg enten at læse den faste enhed eller den mere fleksible metode

 

Den faste enhed

Den faste enhed tager lidt udgangspunkt i skitsen øverst på siden. Lad os antage du vil have en 3-4-5 trekant, som skal være ca. 1 meter. Der tager du så at ganger 3 med 30, og får 90 cm. Dernæst gang 4 med 30 og få 120 cm. og til sidst ganger du 5 med 30 og får 150 cm. Disse mål er meget vigtige, og når de bliver afsat, skal det gøre meget præcist, ellers får man ikke den ønskede vinkel på 90 grader.

Tag for eksempel 3 stykker træ, lad os tage udgangspunkt i 2 længder af 240 cm. Her kan vi dele det ene stykke så vi får længder på 110cm og 130 cm, og så en her længde på 240cm. Afmærk meget præcist 90 cm på den længde med 110cm. Afmærk dernæst 120 cm på den der er 130 cm. Start begge gange med at måle fra den ene ende af.

Skru de 2 ender sammen. Tag nu det lange stykke og afsæt 150 cm på dette, se skitse 2.

Skitse 2

Læg nu det lange stykke op så alle de mål du har afsat ligger ovenpå hinanden. Læg det meget præcist og skru nu den lange del fast på de 2 mindre stykker. Nu har du dannet en 90 graders vinkel. Du kan pynte trekanten lidt ved at skære det overskydende træ af, så den kommer til at ligne skitse 1.

Denne trekant kan gemmes og bruges hver gang du har brug for at lave noget der er retvinklet.

Værktøjsliste:

  • Sav.
  • Skruemaskine.
  • Målebånd.
  • Blyant.

Den fleksible metode

Den fleksible metode, kræver 2 lige stykker træ, eller allebedst 2 ret skinner, og så et målebånd. Hvis du har f eks en 3 meter og en 5 meter ret skinne. Her laver vi så en ret skinne i størrelsen 3-4-5. Dvs at den ene side bliver 3 meter, den anden side bliver 4 meter. Og den lange side i trekanten, skal så måles til 5 meter med målebåndet.

Skitse 3

Opmål ret skinne på 3 meter, og sikre dig at den er 3 meter. Opmål på 5 meter ret skinnen, så du har 2 mærker hver der er 4 meter i mellem. Se skitse 3.

Læg nu de 2 ret skinner ovenpå hinanden, så enden af den på 3 meter, rammer det ene af de 2 mål du har afsat på 5 meter ret skinnen (4 meter i mellem) Brug f eks en skruetvinge til at holde dem sammen, det er her det godt kan blive lidt drilsk, hvis ikke man får sat dem ordenligt sammen.

For at måle de 5 meter op, så er det godt med en hjælper, hold i hver ende af måle båndet, som i har rullet ud til 5 meter. Hold den ene ende af måle båndet på hjørnet af 3 meter ret skinnen, og den anden ende af målebåndet, skal ligge stramt på mærket du har afsat for de 4 meter. Når mærket på de 4 meter, og du målet præcist 5 meter på målebåndet, så har du lavet en retvinklet trekant, i det hjørne hvor du har samlet ret skinnerne.

 

Værktøjsliste:

  • Ret skinne (i de længder du ønsker at den trekant skal være i).
  • Skruetvinge.
  • Målebånd.
  • Blyant.

Bygselvviden.dk tager ikke ansvaret for forkert brug af værktøj eller materialer

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here