Lav din egen husseng

1
21725

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

En Husseng er meget populært bland børnefamilierne, da sengen nemt kan omdannes til en hule, samt den er rimelig og bekvem.

Her får du opskriften på at lave din egen husseng, dog skal du selv lige holde for øje med hvordan du beregner længder at det træ der skal bruges til at lave ”taget” med til en husseng.

I denne artikel tager jeg udgangspunkt i en 70×160 cm seng (indvendigt mål), populært kaldet junior-seng. Til denne størrelse husseng er det nemt at finde madrasser til, samt sengerand, hvis man ønsker at bruge sådan en.

Det første man skal gøre op med sig selv, er hvor stor din husseng kan være. Den husseng jeg har valgt at vise jer hvordan man laver, får et udvendigt mål på ca. 80×170 cm, og er 142 cm høj.

Nå men lad os komme lidt i gang med selve tilblivelsen af en husseng.

Udvælgelse af træ.

Reelt kan man lave sengen af det træ man ønsker, men for at gøre det nemt, så har jeg valgt at lave den i fyrretræ, i størrelser man uden besvær kan få fat i, i næsten alle byggemarkeder.

Størrelsen af træet er 45×45 mm fyrretræ, og her kan det godt variere fra byggemarked til byggemarked hvilke længder de operere med.

I skemaet (fig. 1) kan du se hvilke længder der skal bruges til sengen, og ud fra det kan du selv beregne dig frem til hvor mange længder du skal købe i byggemarkedet.

Figur 1

Jeg plejer at enten kører i Stark byggemarked, der har de lidt lange længder, og generelt meget pænt træ, eller også kører jeg i Silvan hvor de har længden 240cm og her kan man også godt finde noget pænt træ.

Billede 1

Det der er vigtigt ved udvælgelsen af træet, er at det er så ret som muligt. Dette undersøges ved at kigge ned langs træet (billede 1). Her kan man så få øje på om træet er alt for skævt eller snor sig for meget. Det er også vigtigt at se efter om der er for mange mærker i træet, eller for store knaster.

Træ til lameller og tremmer.

Udover selve træet til rammen af sengen, så skal der også bruges tremmer og lamelbund.

Det er frit valg hvilken størrelse af tremmer man vil bruge. I dette tilfælde bruger vi 13mm tremmer. De skæres op i længder af 34 cm. Til den seng vi skal lave skal der bruges ca. 36 stk.

Som lamelbund, står det også frit for hvad man vil bruge, men kan også vælge at købe en. Jeg laver dem selv af fodpaneler, i størrelsen 14x65mm. De skal skæres op i længder af 69,5 cm. Til sådan en seng som vi skal lave, så bruges der 14 stk. af dem.

Slibning af træ

Billede 2

Når du har fundet den rigtige mængde af længder, så gør jeg det at jeg sliber træet med en rystepudser (billede 2), og her bruger jeg det sandpapir der hedder korn 80. Hvis træet ikke føles helt som du vil have det, så kan lige løbe hen over det med en korn 120, så bliver det rigtig lækkert at røre ved.

Tilskæring af træ

På fig. 1 kan du se hvilke vinkler der skal skæres i. Jeg gør det at jeg allerførst skære ca. 5mm af i enden, da det som regel ikke er helt i vinkel, eller ret pænt for den sags skyld.

Jeg bruger en kapgerrings sav (billede 3),

Billede 3

her kan jeg indstille de vinkler jeg skal bruge og få skæret træet op i de længder jeg skal bruge. Slib gerne lidt let i enderne, hvis der skulle stikke for mange splinter op.

Den lille del der skal bruges til den side hvor der skal være indgang til sengen, må gerne skæres lidt længere end det der står, da afstanden mellem tremmerne kan svinge lidt, så for at få en fin og flot samling, så er det bedre at skære den til når siden er limet sammen.

Det der skal limes sammen

Jeg bruger gerne lim til at lime enderne sammen med, og derefter skruer dem sammen. Noget af det første jeg gør er at få samlet selve ende gavlene til sengen. Jeg limer dem sammen som på billede 4,

Billede 4

og når det er tørt skruer jeg dem sammen. Inden jeg skruer dem sammen bruger jeg altid en ”undersænker” (billede 5).

Billede 5

Er der f eks en knast i endetræet, så laver jeg gerne en for boring af træet. Her bruger jeg gerne et 4 mm bor, da skruerne jeg bruger er 5,0×80 mm skruer.

Boring af huller

Når de to dele er tørre og skruet sammen, så er det tid til at lave selve siderne og enderne til sengen. Her er det vigtigt at man gør op med sig selv hvor langt der skal være mellem tremmerne i sengen. Der er ingen direkte love der siger noget om det, men i Børns sikkerhed, skrevet af Sikkerhedsstyrelsen bliver det foreskrevet at man gerne skal lave ca. 6 cm mellem tremmerne.

Da sengen er 160 cm lang i siderne, så kan man lave regnestykket 160/6, da jeg vælger 6 cm mellem tremmerne. Dette giver så 26,7, som jeg så oprunder til 27. 27 er antallet af tremmer der kommer til at være. For at finde den præcise afstand mellem tremmerne, så deler jeg 160 med 27 og får 5,9 cm mellem tremmerne.

Dette afmærker jeg så på en linje på langs af træet i midten. Herefter er det så tid til at få afmærket resten af siderne. De to ende gavle giver lidt sig selv, det er på samme fremgangsmåde som med den ene af de 2 langsider. Find antal tremmer, og derefter afstanden.

Åbningen.

Den side hvor der skal være åbning til at komme ind i sengen, er lidt anderledes, og dog. Det jo bare nogle andre mål man skal bruge. Her er det med udgangspunkt i en åbning på 40 cm, så den øverste del af denne side, er skåret af på 120 cm i en vinkel på 45* i den ene ende. Her er det vigtigt at man vælger den korteste af de lange sider. Den vil være 115,50 cm og skal beregnes som de andre sider. Det kan godt være man ikke lige får den helt samme afstand som på den anden lang side, men forskellen er så lille, så det kan ikke ses.

Når alt træet er mærket op til boring, så er det bare at få boret nogle huller. For at lave det mest præcist så bruger jeg en søjleboremaskine (Billede 6),

Billede 6

som jeg skal indstille til at bore 2 cm i dybden. En almindelig boremaskine kan også bruges, man kan jo sætte en lille stykke tape rundt om boret, så det passer med en dybde på 2 cm, se billede 7.

Billede 7

Alle hullerne skal bores så de er placeret på midten, se billede 8.

 

 

 

Billede 8

Man kan evt. lige slibe en hurtig gang henover alle hullerne, i tilfælde af der er kommet lidt grater på, efter boringen.

Sammensætning af siderne

Jeg bruger igen lim til at fylde i hullerne inden jeg sætter tremmerne i, egentligt er det ikke nødvendigt, da tremmerne ikke kan hoppe ud af hullerne, men jeg gør det bare fordi jeg ikke vil have at tremmerne kan drejes rundt.

Efter at have fyldt en lille smule lim i alle hullerne, og jeg mener en lille smule. For meget lim, så giver det en masse aftørring og måske lidt efterfølgende slibearbejde, så vær varsom med limen, det skal nok holde alligevel.

Nå men efter limen er fyldt i, så sætter jeg alle tremmerne i den ene halvdel, og slår dem helt i med en gummihammer. Herefter sætter jeg toppen på og banker den til med en gummihammer. Det er vigtigt lige at måle i hver ende (se billede 9), om du har den samme afstand. Der skal ca måles 30 cm på tremmerne efter de er sat i. Dette gøres på alle siderne.

Billede 9

Vigtigt at rette hjørner

Her er det meget vigtigt at du får lavet det sådan at hele siden er i 90* vinkel, for ellers kan det give problemer med at samle det til sidst.

Brug evt. hjørnet af et bord til at få rettet den til. (Se billede 10 og 10.1)

Billede 10

På den side hvor der skal være en åbning, mangler der lige nu den lille del der skal forbinde de to tværliggende på siden. Den har jeg tidligere beskrevet og sagt den skulle være lidt længere end det der står i skemaet for hvor langt træstykkerne skulle skæres til (fig. 1)

Nu kan du selv måle den til og få skåret den så den passer lige i øjet. Når den er skåret til, så giv den lidt lim, lav en undersækning og få skruet den fast. (Se billede 11)

Billede 11
Billede 11.1

Samling af ende gavlene

Så er vi nået til den lidt sjovere del, for nu kan man endelig begynde at se sengen udforme sig til en husseng.

Læg den ene side op på et bord og tag den ene af de stykke med tremmer til ende gavlen. Her er det så du skal tage en beslutning om hvor højt oppe sengen skal være. Vores datter fik sin seng, da hun var 1 ½ år gammel, og vi lavede en højde fra gulvet og op til underkanten af sengen på 30 cm, det kneb lidt i begyndelsen, men det lærte hun hurtigt, og med tanke på det er en seng hun skal bruge i nogle år, så blev vi enige om at den højde var fin.

Så hvis du vælger 30 cm, så skal du måle fra enden selve gavlen og op til bunden af tremmestykket (billede 12)

Billede 12

Herefter undersænker du så der hvor der skal skrues (billede 13)

Billede 13

Brug igen gerne lidt lim inden du får skruet det fast, og skulle der være 1 knast eller 2 i enden, så lav lige en for boring, så ikke træet flækker.

Når den ene side er sat fast, så gør det samme i den anden side. Herefter skal vi så have samlet kippen af din husseng. Kippen er det øverste på en husseng.

Her skal der også undersænker og evt. en for boring til. Brug igen lidt lim og sørg for at få lavet en pæn samling i toppen når du skruer den sammen (billede 14)

Billede 14

Dette var den ene gavl, så er det bare at gøre det samme med den anden gavl, de skal gerne være helt identiske.

Samling af lameller og siderne af din husseng.

Tag nu de lister der er købt ind til lamellerne (15x27mm) og skær dem til i længderne, så de passer til længden af siderne (160 cm), lav dem gerne lige 1cm kortere, det giver lidt luft til bedre at kunne samle det til sidst.

De skal nu sættes fast i bunden af de lange sider (billede 15).

Billede 15

Hele stykket skal bores for med et 3mm bor, gør det gerne med en afstand af 20-25 cm.

Herefter skruer du den fast med nogle 4,0×60 mm skruer. Dette gøres på begge af siderne, husk at den side hvor indgangen skal være, nu bliver bestemt om det skal være indgang til højre eller venstre side af sengen, så vær lige opmærksom på hvilken af siderne du skruer den fast på.

Når de er skruet fast, så er det tid til at sætte lamellerne fast, her tager jeg udgangspunkt i at vi selv har lavet lamellerne. Det er en god ide at for bore lamellerne, da vi skal skrue tæt ved enden af træet, og for at det ikke flækker, så giver det god mening at for bore dem. Tag et 3 mm bor og bor 2 huller i hver ende. Placer dem jævnt, og ca 1 cm fra kanten af

Placer lamellerne.

Læg de to sider op, så der hvor du lige har skruet listen fast, har retning ned mod gulvet. Bor for med 3mm bor, 2 huller i enderne af hver lamel (billede 16)

Placer en lamel i hver ende og skru den fast med nogle 3,0×25 mm skruer. Her er det vigtigt igen at få sengen til at være retvinklet, da det ellers kan give lidt problemer, når den skal samles.

Herefter lægger du alle lamellerne op efter hinanden (billede 17) og så skruer du hver anden lamel fast. Når du er nået til enden, så tager du alle de løse lameller op, og gentager processen indtil du når den anden ende. Der vil være lidt forskellig afstand på de sidste 3 lameller men få dem placeret, så det ser pænt ud og skru dem fast.

Billede 16
Billede 17
Billede 17.1

 

 

 

 

Samling af din husseng

Til sidst men ikke mindst, så skal vi have samlet din husseng. Her kan det være nyttigt at have en hjælper til det, ellers kan man fint klarer det selv. Jeg beskriver hvordan man gør det selv.

Der skulle nu gerne være 4 dele tilbage. 2 ende gavle, midterstykket med lamellerne, og så den toplægte der skal sættes fast mellem de 2 gavle øverst oppe på din husseng.

Her er det vigtigt at du samler sengen i det værelse den skal stå, da den sikkert kommer til at være lidt for bred til at komme ind og ud af døren, her taler jeg af erfaring.

Billede 18

Tag midterstykket og læg det på siden, tag en ende gavle og læg på siden også (billede 18) Skru dem sammen efter den tidligere foreskrevne måde med at undersænke, og evt. bore for. Sørg for at højden passer, så alle tremmestykkerne er i samme højde.

Skru alle 4 skruer i, og gør det samme i den modsatte ende med den anden ende gavl. Her skal der dog kun skrues 3 skruer da, da det er her at indgangen skal være.

Rejs sengen op, så er vi næsten færdige. Nu mangler der kun toplægten. Den skal jo placeres så det passer med at den er drejet 45* fra vandret. (billede 19)

billede 19

Din husseng er færdig.

Så er sengen færdig og klar til brug. Dog vil jeg anbefale at inden den tages i brug, at man lige tørre den af med en hårdt opvredet klud, for lige at tørre alt slibestøvet væk.

En god ide er at enten få den lakeret eller malet. Jeg har lakeret vores datters seng og jeg gjorde det inden jeg samlede hele senge, altså lige efter jeg havde skåret træet op, så jeg slap for at skulle mellem slibe træet mens det var samlet i alle mulige vinkler det var svært at komme til at slibe i.

Herunder kan du se det færdige resultat af vores datters seng. Men det er altså kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan lave. I galleriet kan du se flere billeder af senge jeg har lavet gennem tiden.

Hvis du gerne vil have hjælp til at lave en Husseng efter dine ønsker, så kan du kontakte mig her.

Styk liste og materiale liste

 

Bygselvviden.dk tager ikke ansvar for evt. personskade det måtte opstå i forbindelse med brug af sengen.

Bygselvviden.dk fraskriver sig ethvert ansvar for forkert brug af værktøj eller materialer.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Jeg forstår ikke din figur 1
    Til den sang du lavede, hvor mange stykker træ brugte du? Her tænker jeg kun på rammen og ikke med lamellerne inkluderet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here