Lav din egen Pizzaovn

0
17702
Tryk for at se hele billedet. Billede 1

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Det her er en af de fedeste ting jeg har været med til at bygge. Har man plads i haven, så kan det varmt anbefales at lave sådan en pizzaovn her. (Billede 1)

Fundament

For at være sikker på at din pizzaovn kommer til at stå rigtigt, så lav et fundament til din pizzaovn, som den kan stå på. Vi ville sikre på at ovnen kunne stå på fundamentet, så vi lavede det lidt større end hvad man normalt ville gøre, men da alt dette var sådan taget ud fra lidt beregninger og fantasi, så vi tog ingen chancer med fundamentet.

Her gravede vi ca 50 cm ned, og lagde et par lag rio-net ned i, og fyldte så hullet med beton og fik lavet en pæn overflade. (billede 2)

Billede 2

Lad det tørre et par dage, så det ikke flækker, når der begynder at komme vægt på betonen fra din pizzaovn.

Opbygning af indermur til din pizzaovn

Nu skal der så bygges. Start med at få muret op i højden, så din pizzaovn, får en behagelig højde, du kan betjene den fra. Der er flere måder at gøre det på, du kan enten støbe nogle ”mure” ovenpå fundamentet, eller du kan bygge den op i enten multiblokke, mursten, eller Luca blokke. Her vælger jeg leca blokke, da de er nemme at håndtere, og nok også den billigste holdbare løsning. Se billede 3

Billede 3

Højde af indermuren?

Det kan godt være vanskeligt at vurdere hvor høj indermuren skal være til din pizzaovn. Men byg den hellere lidt lav, da du kan justere højden, når der skal støbes bunden af din pizzaovn. Når du har bygget indermuren op i den højde du vurdere er den rigtige, så lad det tørre, da næste skridt er at få støbt bunden til din nye pizzaovn.

Støbning af bunden til pizzaovn.

Nu er det vigtigt ikke at gå på kompromis. Det er her du skal have lavet en sikker understøtning. Få skåret en plade til, som passer med det indvendige mål af indermuren. Understøt den plade forsvarligt, det kan både være lægter du har skåret til i længden, eller du kan understøtte den med mursten/leca blokke. Skru evt. en lægte fast, hele vejen rundt på indersiden af muren. Læg pladen på og skrue den fast, og det skal være nedefra du skruer den fast, da du ellers får besværligheder med at få bundpladen ud igen. Se billede 4

Billede 4

En god ide til at kunne rengøre din pizzaovn efter brug, kan være at du i støbning får lavet en åbning, hvori man kan skrabe aske og efterladenskaber ned i. Måden du kan gøre dette på er ved at skære nogle stykker krydsfinerplader til. Brug gerne en 3-4 stykker, så du få en åbning på ca 5 cm. (se billede 5) Mål 3 ildfaste sten i bredden, og lav din skabelon lige så bred.

Billede 5

Isolering af bunden til din pizzaovn.

For at holde bedre på varmen, så er det en god ide at støbe isolering ned i bunden. Nu kan du måske også bedre vurdere højden af bunden på ovnen, og det er nu du skal have lavet en støbeform som ender med at give den højde du ønsker. Husk dog lige at der også skal ligge et lag ildfaste sten som bund.

Forvent ca. at bunden skal være 25 cm, så du kan roligt lægge 100 mm isolering i. Start med at lægge et rio-net i, husk at få det lidt op i højden med afstands stykkerne. Læg igen et afstand stykke i, hvorpå du lægger isoleringen ovenpå. Sørg for at isoleringen ikke går længere ud end indermuren.

Læg igen et rio-net ovenpå med afstands stykkerne. Så er du ved at være klar. Tag nu det øverste rio-net og isoleringen op igen, så du kan få støbt det lag beton der skal ligge under isoleringen.

Nu er du klar til at støbe betonen, som skal blive til bunden af din pizzaovn.

Blandings forholdet er 1:3, altså en del beton, og 3 dele grus. Brug gerne en betonblander, da der skal bruges en del beton. Læg betonen i og få presset luften ud af betonen. Brug et bræt eller kosteskaft, og tryk betonen helt ud i kanter og hjørner.

Billede 6

Inden du kommer for langt op med betonen, så husk at få lagt isoleringen i, og fyld igen beton på. Læg det sidste rio-net i, og få det sidste beton i, helt op til kanten af den ramme du har lavet. (Billede 6) Igen så skal det gerne lige have lov at hærde et par dage.

Hærdning og forberedelse til næste skridt.

Når betonen har fået lov at stå et par dage, så er den klar til at du kan begynde at bygge videre på din pizzaovn. Hvis det er meget varmt når du støber, så er det en god ide at sprøjte lidt vand på betonen. Dette gør man, så den ikke tørre for hurtigt, og derved ikke får den rigtige styrke.

Lad rammen sidde, da du kan bruge den til at bygge videre op i højden, når der skal støbes igen.

Skitse 2

Nu skal du til at bygge selve ovnen til din pizzaovn. Start med at lægge stenene i bunden op. Se skitse for hvordan bunden er lagt. Start fra den kant hvor åbningen skal være, husk at hvis du har lavet den ”affaldsskakt”, så må stenene i bunden ikke dække for den, så forskyd stenene lidt, se skitse 2 og billede 7.

Tildannelse af væggene.

Byg stenene til bagvæggen og siderne op, se billede 8. Sørg for at lægge dem i forbandt. Forbandt betyder at man ikke må lægge 2 sten lige ovenpå hinanden. De skal forskydes ca. en halv sten.

Siderne skal være 3 sten i højden og bagvæggen skal være 8 i højden. Bagvæggen må gerne skrå lidt indad fra lag 4-8 se billede 8.

For ikke at åbningen skal blive alt for bred, så skal vi have sidevæggene til at skråne lidt indad. Her kommer der så lidt skære arbejde du skal have lavet. Forsøg dig lidt frem og find frem til den størrelse åbning du vil have. På billede 7 kan du se at der er ca. 3 ½ sten til åbningen. Det afprøvede jeg med en pizzaspade, så jeg var sikker på den kunne komme ind i ovnen. Dine vægge skal ca. se ud som på billede 8. Langsiderne skal skæres til, så de sten, der ligger på skrå, får en flade at ligge op ad.

Når du har fået det hele tilpasset som du gerne vil have det, så skal det hele pilles ned igen, dog er det kun de yderste sten i bunden der skal pilles ud. Alle stenene skal du have lagt i vand, så de kan suge vand for bedre at hæfte til betonen. Læg derefter igen stenene op på plads.

Mens at stenene suger vand, så kan du bygge rammen højere op, for nu skal du have støbt op i højden. Få lagt lidt rio-net hele vejen rundt på de 2 langsider og bagvæggen. Se billede 9

Når du har fået bygget op i højden, og lagt stenene på plads igen, så kan du begynde at støbe. Igen er det vigtigt at få presset betonen ud i hjørnerne. Få lagt betonen på bagvæggen, se billede 10.

Billede 7
Billede 8
Billede 9
Billede 10

Sådan laver du buerne.

Mens det tørre, så kan du lave din skabelon til at lave buerne med. Se skitse. Lav skabelonen, så der er plads til 15 sten. Få sat skabelonen op, så starten af buen, flugter med overkanten af langsiderne. Læg stenene ovenpå som på billede 11.

Nu skal du så bruge ildfast mørtel, da almindelig mørtel ikke kan tåle så meget varme, som ildfast mørtel. Det er vigtigt at du få trykket det så langt ned mellem stenene som muligt, men samtidigt skal stenene ligge helt tæt nede ved skabelonen. Når du har lavet den første bue, så skal det tørre. Du kan også lave en skabelon til, hvis du ønsker det skal gå hurtigere.

Der er plads til 3 buer. Når de alle 3 er tørre og du kan fjerne skabelonen, så er det tid til at få lavet åbningen. Jeg brugte et stykke vinkeljern, som jeg lagde henover åbningen. Her kan der så  stilles mursten på højkant. Der kan være 2 sten i længden, hvoraf den ene skal skæres i smig op til buen. Den nederste sten, skal også skæres i smig, så den for en lodret kant, da det er her røgen skal komme op igennem den skorsten du skal lave senere.

Nu gælder det om at få dækket resten af de åbninger til, så du får dækket det hele til, så den eneste åbning der er tilbage, er der hvor pizzaen skal ind i ovnen. (se billede 12)

Din pizzaovn skulle gerne se sådan her indvendigt på nuværende tidspunkt, se billede 13

Nu skal du have forberedt til skorstenen, dette gøres ved at få støbt en flade ovenpå åbningen, se billede 14.

Billede 11
Billede 12
Billede 13
Billede 14

Støbning ovenpå de ildfastesten.

Det næste der skal ske, er at få bygget en ramme op foran, hvor du får lavet plads til at du kan lave en skorsten senere. Se billede 15. Når du har bygget den op, skal du have lagt noget folie op over murstenene, så varmen bliver reflekteret tilbage igen. Ovenpå skal der ligge et rio-net, se om du kan få spændt det lidt op, så det giver en fin bue hen over toppen, så slipper du for at få klodset det op. Se billede 16.

Billede 16
Billede 15

Til den næste omgang beton, skal der blandes leca-nødder i, som også skal virke som isolering.

Du kan selv finde ud af hvor mange leca-nødder der skal i blandingen, den må ikke være for tør, eller for tynd.

Få smidt betonen oven på og igen skal du få trykket den i alle hjørnerne. Få klappet betonen til en pæn bue, se billede 17, herefter skal den have lov at tørre.

Den første ild og prøve

Da betonen var tør ovenpå murstenene, så kunne jeg ikke vente længere med at få afprøvet min nye pizzaovn billede 18 og 19.

Billede 17
Billede 18
Billede 19

Opbygning af ydermuren.

Jeg valgte at bruge multiblokke, som senere skal pudses op. Byg din ydermur op som på billede 20, bemærk hullet i midten, hvor i der kan stilles en, dertil lavet skuffe, hvori du kan skrabe affaldet/aske ned igennem.

Få sat den forreste del af ydermuren, så det passer med den afstand du vil bruge fra de ildfaste sten der danner bunden.

Hernæst skal du tænke på at få lavet åbningen ind til pizzaovnen, den skal jo være flot da det

er den man lægger mest mærke til. Du kan se på billede 21, hvordan jeg valgte at gøre det.

Billede 20
Billede 21

 

Læg mærke til skorstenen er kommet på her på billede 22 og 23.

Billede 22
Billede 23

Så er der skåret af multiblokkene, så de kommer til at følge tagets hældning. Billede 24.

Fik lavet spær af nogle ganske almindelige reglar 45×95 mm, og så brugte jeg almindelige lægter til at skulle holde tagpladerne i. Det er selvfølgelig op til dig hvilken slags tag du bruger, og ud fra dit valg, skal der jo lægtes op efter dette.

Det færdige tag ser sådan her ud, se billede 25.

Nu mangler vi kun at få pudset ovnen op, men inden da, så betragt lige dit flotte resultat.

Min pizzaovn så sådan her ud, se billede 26 og 27.

Billede 24
Billede 25
Billede 26
Billede 27

Pudse ydervæggen op

Jeg ville gerne have at den så lidt rustik ud, så der blev indkøbt noget puds med nogle glasfiber tråde i, og dette blev pudset på ydervæggen hele vejen rundt. Se billede 28.

Tillykke med din nye pizzaovn. Herunder kan du se nogle af de pizzaer vi har fået lavet i den. Glem ikke at der også skal nydes kølige øl, eller dyb-rød vin til.

Bygselvviden.dk tager ikke ansvaret for forkert brug af materialer eller værktøj.

 

Nyd din nybagte Pizza med en øl
Det er kun fantasien der sætter grænser
Velbekomme 
Man bliver helt sulten
Projekt Pizzaovn færdigt

 

 

 

 

 

Værktøjsliste til pizzaovn.

 • Skovl – kan købes billigt her
 • Trillebør – kan købes billigt her
 • Vinkelsliber – kan købes billigt her
 • Blandemaskine – kan købes billigt her
 • Stiksav – kan købes billigt her
 • Sav – kan købes billigt her
 • Skruemaskine – kan købes billigt her
 • Vaterpas – kan købes billigt her
 • Muggert – kan købes billigt her
 • Hammer– kan købes billigt her
 • Vådskærer – kan købes billigt her
 • Pudsebræt – kan købes billigt her
 • Mureske – kan købes billigt her
 • Murespand – kan købes billigt her

Materialeliste til pizzaovn.

 • Trykimprægnerede brædder 15x100mm – kan købes billigt her
 • Lægter 57×63 mm – kan købes billigt her
 • Skruer 4×30 mm – kan købes billigt her
 • Beton – kan købes billigt her
 • Grus – kan købes billigt her
 • Rio-net – kan købes billigt her
 • Isolering 100mm flamingo – kan købes billigt her
 • Leca blokke – kan købes billigt her
 • Leca nødder – kan købes billigt her
 • Krydsfinerplader – kan købes billigt her
 • Ildfastesten – kan købes billigt her
 • Ildfastmørtel – kan købes billigt her
 • Folie til isolering ovenpå mursten. – kan købes billigt her
 • Vinkeljern – kan købes billigt her
 • Multiblokke – kan købes billigt her
 • Reglar 45×95 mm – kan købes billigt her
 • Tagplader B6 – kan købes billigt her
 • Puds til ydermuren – kan købes billigt her

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here