Sandpapir

0
14888

Artiklen indeholder

Last Updated on marts 14, 2018 by DIY-manden

Er der forskel på sandpapir?

Kort sagt: ja der er kæmpe stor forskel på sandpapir og hvilken slags man skal bruge til hvad.
Her snakker jeg ikke om hvilken producent man skal bruge. Men ganske enkelt om de korn som et sandpapir er belagt med.

Sandpapirs historie

For at vide mere om sandpapir og hvilken slags der skal bruges til hvad, så er det måske rart lige at kende historien. Historien om hvordan sandpapir er blevet opfundet. Sandpapir er for de fleste vedkommende et produkt som bruges til at lave en pæn afslutning på et stykke arbejde.
Det første sandpapir er sporet tilbage til det 13.århundrede i det gamle Kina. Her var sandpapir ikke sandpapir som vi kender det i dag. Dengang hed det glaspapir, fordi det var knust glas der blev brugt som slibemiddel.

Sandpapir i dag

I dag kender vi det som sandpapir, fordi det er er sandkorn som er limet på papiret vi sliber med. Siden er det gået stille og roligt fremad med udviklingen af sandpapir. I 1920’erne opfandt det kendte firma 3M, det vi i dag kender som vådslibepapir. Dette var for at bruge vand som et smøremiddel. Sådan har udviklingen af sandpapir gået sin gang, og frem til det vi kender i dag. I dag findes der et væld af typer sandpapir. Disse bruges til mange forskellige slags opgaver. Hvilken type sandpapir man skal bruge til sin opgave, afhænger også af det materiale man skal bearbejde.

Stort udvalg af sandpapir

Der findes et væld af producenter indenfor sandpapir. For ikke at skal bruge mine egne erfaringer som målestok indenfor brugen af sandpapir, så vil jeg undlade at lade nogen være bedre end andre. Jeg vil  simpelthen fortælle om de forskellige typer af sandpapir der findes på markedet i dag. I den forbindelse kan jeg varmt anbefale dig at du kigger efter sandpapir her.
Her er nogle af de mest gængse typer af sandpapir:
• Vådslibepapir
• Slibepapir til metal
• Slibepapir til træsorter og lignende

Vådslibepapir

Navnet giver sig måske lidt sig selv. Når man anvender vådslibepapir, så opnår man den bedste effekt ved at der bruges vand som slibemiddel. Slibepapir til vådslibning anvendes ofte i forbindelse med hårde materialer. Dette kan være alt fra slibning af knive, metalgrater, afslibning af rust og til sten (bordplader, gravstene osv)
Når man snakker vådslibning, så er det slibepapir, der er med enormt mange små korn pr kvcm. Her er det også ganske få 1/10 dele af en millimeter man kan slibe af. Tit og ofte sliber man for at få en effekt af en meget blank og glat overflade.

Slibepapir til metal.

Her er det smergellærred jeg tænker på. Det bruges som oftest i forbindelse med afrensning af et rør efter det er blevet skåret til i længden. det kan også bruges til at rense det for lidt overfladerust inden svejsning. Det er klart at det siger sig selv, at det er mest brugt indenfor metalindustrien. Du finder et stort udvalg af typer slibepapir til metaller her.

Slibepapir til træsorter og lignende.

Her er der et kæmpe udvalg indenfor sandpapir. Her er det nemlig kornstørrelsen, der afgør hvor meget eller hvor groft det skal slibes. Jeg har set sandpapir med kornstørrelse 40, og helt op til kornstørrelse 1200.
Kornstørrelsen beskriver jeg lidt længere nede i teksten, eller du kan trykke her for at komme direkte derhen.

Hvilken type skal jeg bruge til træ?

Der er meget stor forskel på om man bruger den ene eller den anden kornstørrelse på skalaen. Skal man for eksempel slibe i træ, vil en korn 1000 være helt ved siden af. Det er det fordi træet pakker sig meget hurtigt i mellem kornene. Så når det bliver slebet, så det vil efter nogle korte strøg, allerede være uden virkning. Derimod er vi langt nede på skalaen for at finde kornstørrelser til træ. Alt efter hvor man skal bruge træet henne, så vil jeg mene, at er det til grove ting, så kan man godt bruge korn 40. Og til det skal være pænt uden at vi snakker snedker arbejde, så vil en korn 120 måske 180 være ideel til at lave en flot finish. Men igen her vil træet også hurtigt pakke sig i sandpapiret. Så tag hellere en mindre størrelse korn til at starte med, og afslut så med en lidt højrere, til du får det ønskede resultat.

Kornstørrelser

Kornstørrelserne er det som giver navnet til den model af sandpapir du skal bruge. Og så er det faktisk en sandhed med modifikationer. For det er ikke et korn som har en størrelse af 40, hvis det er en korn 40 vi for eksempel snakker om. Det er med den tæthed som kornene er placeret på papiret. Plus at jo mindre korn man har på papiret, jo større vil kornene også være.
Men i gennemsnit, hvis vi stadig snakker om korn 40, så skal der være 40 korn pr kvadrat centimeter. En korn 180 vil så have… ja rigtigt gættet… 180 korn pr kvadrat centimeter, men her vil du så opdage at kornstørrelsen er mindre end den er på korn 40. Og det handler om at jo flere korn man vil have pr kvadrat centimeter, så får man også en mindre korn. Dette fordi formålet er at det skal være en pænere finish.

Sandpapir til Gør-det- selv brug.

Hvis vi er inden for Gør-det-selv markedet, så er jo selvfølgelig mange forskellige slags Gør-det-selv mænd. Alle har et område de er gode til, som arbejder indenfor forskellige brancher. Jeg vil i dette tage udgangspunkt i hvad der har med træ og lignede at gøre. Og til dette hvilken slags sandpapir man skal bruge indenfor dette område.
Er det træ man skal slibe i. Lad os antage man skal have glat overflade på et stykke træ, så ville starte ud med en korn 80, for at tage de grove kanter og fordybninger, og slutter af en korn 100/120 for at give den en meget lækker flade at røre ved. Her skal man igen vide at træ er rigtig god til at pakke sig i sandpapiret, og efter noget slibning, vil kornene også blive slidte, eller falde af, så sandpiret bliver sløvt at arbejde med, og bør skiftes jævnligt.

Andre typer opgaver

Er det spartling på gips der skal slibes til inden der kan komme væv/filt på, så vil jeg klart bruge en korn 80. Her skal man virkelig være opmærksom på at gipsstøvet “brænder” sig fast i papiret, specielt hvis man kører for meget på det samme sted, uden at flytte sandpapiret ret meget.
Som du nok kan se her så bevæger vi os lidt nede på skalaen for hvilken model af sandpapir der skal bruges, men det handler kort og godt om, at bruger du for høj en kornstørrelse, så giver det næsten igen effekt, og det er en dyr fornøjelse at slibe det, for sandpapiret vil efterfølgende være ubrugeligt.
Derfor er det vigtigt at du hele tiden overvejer hvilken model af sandpapir du skal bruge til hvilken type af materiale du skal arbejde med. Du kan finde meget billige tilbud på sandpapir her

Hvordan sliber man for eksempel i træ?

Når man skal slibe i træ, eller for den sags skyld andre lignende materialer, hvortil der skal bruges sandpapir med lav kornstørrelse, så kan man nok også regne ud at lave kornstørrelser kan give slibemærker efter brug. Derfor er det specielt vigtigt når man sliber i træ, at man sliber med årene på træet. Sliber man på tværs af årerne, så vil man tydeligt kunne se hvor der er blevet slebet, og så vil det kræve at man bruger en højere kornstørrelse til at få slebet slibemærkerne væk igen. Men generelt er det altid en god ide at starte med en lidt højere kornstørrelse til at starte med, for så at afslutte med højere kornstørrelse, der gør det helt glat og meget lækkert at røre ved. Er det håndslibning der skal udføres så er en slibeklods altid meget anvendelig, og giver en mere jævn overflade.

Er der forskellige måder at slibe på?

Ja der er op til flere forskellige metoder at slibe på. Her kommer der lidt af de forskellige metoder der kan anvendes til slibning:
• Vinkelsliber
• Excentersliber
• Multisliber
• Slibemaskine
• Håndslibning

Vinkelsliber

Når man snakker slibning med en vinkelsliber, så er det som regel indenfor metal-branchen at man bruge sådan en. Der findes et væld af udstyr til en vinkelsliber der kan bruges til at slibe med, som kan sættes på den vinkelsliber man har. Oftest er det metalbørster, eller andre former for slibe-udstyr, som er lavet af metal, der kan holde til at slibe i andre metaller. Du kan finde et godt tilbud på en vinkelsliber her.

Excentersliber

Sådan en maskine fungere på 2 måder, enten ved hjælp af luft, som så er en mekanisk funktionel sliber, eller du kan købe en el-dreven maskine. At anskaffe sig sådan en excentersliber kan godt være en halvdyr affære, og jeg vil kun råde dem som virkelig skal slibe meget, eller bruge den meget ofte til at anskaffe sig sådan en. Man skal tænke på at hvis det er en excentersliber på luft man køber sig, så er det jo også en kompressor plus slanger der skal indkøbes.
Metoden som en excentersliber virker på, er ved at rotere om sin egen akse, og den er virkelig fremragende at arbejde med. Sålen består af en rund sål beklædt med velcro, så også her skal man finde den rigtige kornstørrelse. Du finder et rigtig godt og billigt udvalg af excenterslibere her

Multisliber

En multisliber er en eldrevet maskine som oftest er udformet med trekantet sål, så den kan komme helt ind i hjørnerne. Den er også meget anvendelig til for eksempel at skal slibe ældre møbler ned, eller til trapper. Specielt til trapper kræves det at man kan komme helt ind i hjørnerne, førend man kan lakere igen. En multisliber fungere ved at lave små rystelser i en fremadrettet bevægelse. Så hvis man holder med let hånd på maskinen, så trækker den lige så stille og roligt maskinen henover det emne der skal slibes.
Selve trekant sålen på multisliberen, er udstyret med en form for velcro. Velcroen bruges til det sandpapir man køber. Her skal man virkelig være opmærksom på at man får købt det der passer til den maskine man har. For der findes så meget forskellligt sandpapir på markedet der passer til en multisliber. Men ikke nok med det, der findes også en masse forskellige multisliber producenter.
Ikke nok med at du lige skal være opmærksom på om det passer til den multisliber du har. Så skal du også finde den rigtige kornstørrelse du skal bruge. Men det er et fint stykke værktøj at bruge. Dog er det nok mere beregnet til mindre renoverings opgaver, og ikke til de helt store slibeopgaver. Du kan finde en kvalitets multisliber her.

Slibemaskine

En slibemaskine, er nok den som den almene bruger af værktøj kender bedst ud af disse nævnte muligheder. Den er meget anvendelig til rigtig mange former for projekter og den er meget nem at bruge også. Når du skal købe sandpapir til sådan en slibemaskine, så er der et væld af muligheder for placeringen af hullerne til udsugningen i selve sandpapiret. Her er det vigtigt at du finder den rigtige model, for ellers er der ingen udsugning, og så kan du risikere at slibestøvet brænder sig fast på sandpapiret, og så får du ikke den ønskede effekt ret lang tid ad gangen. Når man bruger en slibemaskine i længere tid ad gangen, så vil man opleve at det snurre lidt i hånden efter alle de vibrationer som den udskiller. Her vil jeg råde dig til at købe en slibemaskine, hvor producenten har gjort meget ud af at lave det der hedder “Low vibration” teknologi. Der er en verden til forskel i at bruge en som har “Low vibration” og til en der ikke har. Skal du bruge en slibemaskine, så finder du et godt tilbud på den her.

Håndslibning

Er nok det som folk oftest benytter sig ved mindre opgaver, da mange er for dovne til lige at hente maskinen. Det er der egentligt heller ikke noget galt i, man kan sagtens lave et rigtig pænt stykke arbejde, med manuelt arbejde. Det kan bare godt være hårdt for både hånd og skulder, så der skal man måske lige overveje størrelsen af det projekt man er i gang med. Til hjælp med manuel slibning, så vil en slibeklods være yderst anvendelig. Til dette formål vil sandpapir på ruller være det mest oplagte valg til benyttelse på en slibeklods. Lange lige strøg med en slibeklods giver en flot finish, og det er vel det man søger i bund og grund.

Værnemidler til slibning.

I dag er det nærmest utænkeligt at man går i gang med et projekt uden at have tænkt på om det kan være farligt for ens helbred. Dette sker fordi du gennem din opvækst er blevet bombet med ord som forurening, ultra fine partikler, støv partikler osv osv. Så hvis du er en af dem som har taget dette til dig, så er der kun ros til dette. Der er ikke ret meget andet som er så vigtigt som ens eget helbred.

 

DIY-manden

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here