Disse boligrenoveringer må du selv lave

0
1397

Artiklen indeholder

Last Updated on december 18, 2019 by Handymand

Der kan være mange penge at spare, hvis du er ferm på fingrene og selv kan finde ud af at lave boligrenovationer. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle typer af renovationer, som det er lovligt selv at lave.

Det kan være svært at få et overblik over grænserne for hvad du selv må lave. Herunder kan du finde en generel oversigt, som kan hjælpe dig med at få et overblik over retningslinjerne.

Dette el-arbejde må du selv lave

Der er rigtig meget el-arbejde, som skal udføres af en uddannet elektriker. I praksis betyder det, at du kun må lave meget basale ting som et udskifte stik, stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter, forlængerledninger og lignende. Derudover må du også gerne udskifte indvendige stikkontakter op til 250 volt.

Generelt skal der en elektriker til at lave de fleste nye installationer, mens du kun må lave enkle udskiftninger af eksisterende ting. Du skal også være opmærksom på, at reglerne er endnu skrappere, når det gælder vådrum.

Kort sagt – det et næsten altid nødvendigt at hyre hjælp udefra, hvis der skal laves el-arbejde.

Dette vvs-arbejde må du selv lave

Der er også mange begrænsninger i forhold til vvs-arbejde, men man kan helt basalt sige, at du må lave alt det vvs-arbejde, som strækker sig fra en afspærringsventil og frem til den hane, hvor rørene er tilsluttet.

Det betyder for eksempel, at du gerne må tilslutte ting som blandingsbatterier, bruserarmatur og toilet hvis der er monteret en afspærringsventil.

Til gengæld må du ikke selv lave nye vvs-installationer, og du må heller ikke ændre på eksisterende brugsvandsanlæg.

Dette kloakarbejde må du selv lave

Der kan være uklare nuancer i reglerne i forhold til el- og vvs-arbejde, men der er der ikke, når det gælder din kloak.

Helt basalt må du ikke lave nogen form for kloakarbejde selv – dog med undtagelse af montering af faskiner, som har til formål at føre regnvand væk fra din bolig. Du må dog ikke på nogen måde lave noget, som fører til kloaksystemet.

Dette tømrerarbejde må du lave

I princippet er der ingen juridiske begrænsninger i forhold til tømrerarbejde, hvis du har hænderne skruet ordentligt på.

Du skal dog være opmærksom på, at det er dit eget ansvar at overholde de gældende normer for tømrerarbejde. Hvis du sjusker, kan du risikere at skade værdien af din bolig, og i værste fald kan du endda skade din bolig.

Det er dit eget ansvar at sikre, at din løsning er holdbar, hvis du laver bærende konstruktioner. Her kan det være en god idé at få hjælp af en ingeniør, som for eksempel kan hjælpe dig med at lave de nødvendige beregninger.

Hvis du skal bygge en carport eller lignende, kan din kommune kræve, at du viser dem grundige beregninger i forhold til byggeprojektets bæreevne.

Dette murerarbejde må du lave

Ligesom med tømrerarbejde så må du også lave det meste murerarbejde selv, men du skal huske at tjekke de relevante SBI-anvisninger.

Det betyder, at du i princippet godt på rive en del af en mur ned og installere en ny og billig facadedør. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke svækker en bærende eller stabiliserende væg.

Du må også gerne selv lave murerarbejde i dit badeværelse, men du skal naturligvis huske at lave en vådrumsmembran.

Dette malerarbejde må du lave

Du må lave alt malerarbejde i dit hjem, og dette er én af de forholdsvis nemme opgaver, som er nemmest at gå til.

Hvis du ikke har erfaring med malerarbejde, bør du eventuelt tjekke nogle vejledninger online, så du er sikker på, at du tager alle de rette forholdsregler og gør arbejde rigtigt første gang.

Hvis du har spørgsmål

Hvis du har spørgsmål til nogle af de mange gråzoner indenfor dette område, så kan det være en god idé at kontakte en fagmand, som kan hjælpe dig med at få større kendskab til loven.

Du kan også selv tjekke den danske lovgivning, men de præcise paragraffer kan være komplicerede, og der er mange tekniske begreber. I sidste ende er det dog altid bedre at være på den sikre side, så lad være med at kaste dig ud i ulovlige installationer og lignende.

 

Handymand

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here