Få bugt med flisepesten med disse tips

0
197

Last Updated on december 15, 2022 by Bygherren

Mange oplever, at deres fliser hurtigt ser misfarvede og medtagne ud, selv efter ganske kort tid. Det skyldes flisepest, der er en lille organisme, som ikke forsvinder af sig selv igen. Læs med her, for at se hvad du kan gøre, for at komme af med flisepesten og gøre dine fliser pæne igen.

Hvad er flisepest?

Flisepest er en lille organisme kaldet ’lav’. Så længe organismen får vand og lys kan den overleve, og derfor kan man ofte se flisepest på udvendige fliser, eksempelvis dem man har på terrassen. Der er mange typer lav. De findes med forskellige farver og kan se meget forskellige ud, men fælles for dem er, at de udvikler sig hurtigt, især når de får vand og sollys.

Kan man slippe af med det?

Det kan være en både tidskrævende og svær proces at komme af med flisepest, især hvis man ikke har forstand på hvad, der skal gøres. Heldigvis findes der forskellige redskaber og metoder, så man kan få bugt med det og få pæne fliser igen. Alt efter hvor stort området er, og hvor det befinder sig, er det forskelligt hvad og hvordan man skal tilgå problemet.

En metode er at bruge fliserens; første skridt er at gøre dine fliser våde, blande fliserensen med vand, lade blandingen stå i 20-30 minutter, og herefter feje blandingen rundt på fliserne med en kost. Da fliserens er basisk, skal du være opmærksom på ikke at få det på hverken tøj eller hud, og ligeledes skal du sørge for at holde både børn og kæledyr væk fra området, mens det stadig er vådt. Planter tager ikke skade af det, og derfor behøver du ikke være opmærksom på disse.

En anden metode er at bruge en højtryksrenser med terrassevasker, der klarer jobbet uden brug af kemi. For at gøre opgaven nemmere kan du vælge at bruge fliserens inden, og på den måde kan du spare på vandet. Højtryksrenseren med terassevasker fjerner både flisepest og snavs, men den tager også fugesandet mellem fliserne med, og derfor skal du være forberedt på at skulle lægge det igen.

Vær opmærksom på ikke at bruge en almindelig højtryksrenser på fliserne, da den har en alt for hård stråle, og flisernes overflade derfor kan ende med at blive ødelagt. Er du i tvivl om hvorvidt du gør det rigtigt, så kan det være en god idé at konsultere en fliserenser der har erfaring med opgaven.

Kan man forebygge flisepest?

Der er heldigvis forskellige måder at forebygge flisepest på. For at forebygge flisepest kan du imprægnere fliserne mod vand, så flisepesten ikke kan etablere sig. Det kan hjælpe med at beskytter fliserne, så flisepesten ikke kommer i første omgang, og det kan desuden også gøre det nemmere for dig at rengøre fliserne og holde dem pæne. For at bruge imprægneringen er det en god idé at rengøre fliserne først, og hvis de allerede har flisepest på sig, så starte med at få bugt med det.

Efterfølgende kan du købe imprægneringen færdigblandet, og du kan derefter påføre det på de tørre og rene fliser. Imprægneringen vil oftest holde nogle år, inden du skal gøre det igen. Det er hverken skadeligt for dyr eller planter, og derfor kan du bruge det uden bekymringer. En anden metode er at lægge enten grus eller en ukrudtsdug over fliserne i vinterperioden, og herved fratage flisepesten mulighed for både vand og lys og derved overlevelse.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here