Uskadeliggør PCB i din bolig

0
673
Tegning til byggeri

Last Updated on januar 4, 2021 by blogadmin

I et moderne hjem bør der ikke være nogen som helst skadelige stoffer. Findes der stadig nogle af dem, så bør du sørge for at få dem fjernet eller få dem indkapslet, så de ikke længere kan gøre skade på mennesker, dyr eller miljø.

Tilbage i 1950’erne brugte man et stof, der kaldtes PCB. Det blev brugt i bygninger, og i dag ved man, at det er et særdeles skadeligt stof, og det bør absolut blive fjernet eller indkapslet. Det bør nemlig ikke på nogen måde være tilgængeligt.

Hvor findes PCB henne i boligen?

Herhjemme er der blevet anvendt PCB i blandt andet fugeprodukter og i termoruder. Herfra kan stoffet brede sig til de omgivende materialer. Det vil sige, at det har kunnet sprede sig til vinduesrammen og videre ind i væggen. Desuden vil det via luften kunne brede sig til alt, hvad der er i rummet. Der kan derfor være tale om en væsentlig spredning i det meste af boligen.

Derfor skal PCB enten fjernes fuldstændigt, eller det skal kapsles forsvarligt inde.

Kan der stadig være PCB i boliger?

Mange af vores boliger er opført imellem 1950 og 1977, hvor stoffet blev forbudt at bruge i boliger. Selvom det er mange år siden, at man holdt op med at bruge PCB, så findes det derfor stadig i mange boliger rundt omkring i landet.

Noget af det er naturligvis sivet ud, men det findes stadig i nogen grad i disse materialer og de omkringliggende materialer. Ligesom det kan sidde i vægge, gulve, murværk og i luften stadigvæk.

Fjern eller forsegl PCB

Sidder der stadig PCB i din bolig, så er det bedst, hvis du sørger for, at stoffet enten bliver fjernet helt eller bliver forseglet, så det ikke længere kan sive ud. Vælger du at fjerne det, så kan det nogle gange være et meget omfattende arbejde. Det kan også være meget svært at komme til de steder, hvor der stadig kan findes PCB.

Derfor kan det i mange tilfælde være den bedste løsning at få forseglet den pågældende PCB. Det gælder både i den private bolig, på arbejdspladser og i institutioner og skoler. Desuden er det en god miljømæssig løsning.

Tjek for PCB hvis du skal bygge om og beslut, hvad der skal ske med det, hvis du finder stoffet i bygningen. Når PCB’en er lokaliseret, så er det ret nemt at forsegle. Det påføres med en pensel og skal sidde og tørre. Så er det gjort.

 

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here