Det skal du vide, når du opbevarer vinen derhjemme

0
1289

Last Updated on september 1, 2019 by Handymand

Hvis du samler på vin, har du måske en masse flasker til at ligge derhjemme. Der findes dog rigtig mange, som ikke ved, hvordan en vin skal opbevares. Dette kan påvirke kvaliteten og smagen af vinen på sigt, og det er derfor ekstra vigtig at være opmærksom på at opbevare sine vinflasker korrekt. I denne artikel kan du læse meget mere om, hvordan du bør opbevare dine vinflasker derhjemme.

Sådan skal du IKKE opbevare dine vinflasker

Lad os starte i den modsatte retning. Nemlig hvordan du bestemt ikke bør opbevare dine vinflasker. Mange opbevarer deres vinflasker et lunt sted som fx køkkenet ovenpå køleskabet eller ved siden af ovnen, og dette er bestemt ikke godt for vinens smag. Hvis vinen udsættes for store temperatursvingninger vil du nemlig opleve at vinens smag på sigt kan blive direkte modbydelig.

En anden stor fejltagelse som mange begår, er når vinen lægges i meget lyse områder. Det er typisk for rigtig mange væsker som fx parfumer, olier, øl, sodavand og nemlig også vine, at lyset kan ødelægge både duft og smagspartikler, hvilket giver vinen en muggen smag.

Den sidste fejltagelse folk ofte begår er at opbevare deres vinflasker stående. En vin kan godt holde til at stå op i få dage, men hvis vinen står i lang tid, bliver korkproppen tør, og så siver der ilt ind i vinflasken. Når vinen får kontakt med ilt, begynder den at oxidere, og præcis ligesom med et skåret æble, der har fået ilt, vil vinen miste sin friske smag, hvis den begynder at ilte.

Sådan bør du så i stedet opbevare dine vine

Det er selvfølgelig nemt at fortælle, hvordan du ikke bør opbevare dine vinflasker, men det vigtige er jo i stedet, hvordan du BØR opbevare din vinsamling. Et rigtig godt bud, hvis du gerne vil opbevare dine vine korrekt er at investere i et af de mange vinkøleskabe, det er muligt at anskaffe.

I et vinkøleskab ligger dine vinflasker naturligt ned, hvilket sørger for at holde korkproppen fugtig, og der vil derfor ikke trænge noget ilt ind i flasken, og derved vil vinen beholde sin friske smag, som er vigtigt for en god vinelsker.

Herudover har du i et vinkøleskab muligheden for at indstille en nøjagtig temperatur, så dine vinflasker ikke udsættes for de farlige temperatursvingninger. At vinen får lov at ligge ved konstant temperatur har desuden stor indflydelse på, hvor hurtigt vinen modnes, og derfor er en konstant og ikke mindst korrekt temperatur altså meget vigtig for kvaliteten af din vinsamling.

En vin må meget gerne ligge i fugtige omgivelser. Ja faktisk er det helt optimale en luftfugtighed på helt op til 50-75%, hvis du vil have den bedste vin. Og med et vinkøleskab har du muligheden for netop dette – at skabe en god luftfugtighed. Dette kan være meget svært i fx vinkældre, stuen, køkkenet og lignende.

Den sidste store faktor, der gør et vinkøleskab helt unikt er den store UV beskyttelse, du opnår med et sådanne køleskab. Som tidligere nævnt påvirker lyse områder smag og duften i vinen, grundet UV stråling, og derfor er det altså smart at få et køleskab, hvor du beskytter vinen mod UV beskyttelse.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here