Lav et indbygningsskab

0
19098

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Hvilke overvejelser skal du gøre i forbindelse med dit indbygningsskab:

  • Hvilke materialer skal skabet være lavet af?
  • Skal det være med låger der kan åbnes ud af?
  • Skal det være med skydelåger?
  • Skal det være færdiglavede låger, eller vil du selv lave dem?
  • Hvordan skal indretningen af skabet være?
  • Skal du lave nogle ekstra små finesser, såsom en skoreol, eller skal der være indbygget en buksepresse.
  • Skal der være lys i skabet? Og i så fald, hvordan skal det tænde?

Nogle af disse overvejelser bliver måske lidt hæmmet af den plads du har til rådighed. Mange har svært ved at overskue pladsen, og så kan øjnene ikke få nok og hjernen er fuld af gode ideer.

Et godt råd inden du kommer i gang, vær realistisk. Prøv at lave en tegning af hvordan du vil indrette skabet. Tegn det evt i et størrelsesforhold du kan overskue. På denne måde får du ikke valgt for mange ting til indretningen, og det skulle jo gerne være sådan at der er plads til tøj/sko i dit indbygningsskab.

Mine tanker for et indbygningsskab.

Jeg vil lave mit indbygningsskab i MDF plader, da det er et nemt materiale at arbejde med, og det er også nemt at lave en flot finish på, det vil sige male og fuge. Jeg vil lave det med skydelåger, som jeg selv laver. I den ene halvdel af skydelågen vil jeg lave det med et vindue, og i den anden skal der være spejl uden på lågen.

Der skal være lys i skabet, så når jeg trækker i skydelågerne skal lyset tænde inde i skabet. Jeg vil lave et par stikkontakter, som er let tilgængelige i selve skabet, som kan bruges til strygejern, buksepresse, eller hvad man nu lige kan bruge det til.

I bunden af skabet vil jeg have 2 skuffer, der passer i størrelsen af hver skydelåge. Disse skal bruge til sko, og skal være en del af min sokkel. Der skal laves en anordning, så når jeg trykker med foden på skuffen, så bliver den kørt lidt ud. Min kone har mange sko, så skufferne får en pæn højde, men det gør ikke så meget, for det er knap så sjovt at skulle bukke sig alt for langt ned efter noget tøj.

Skabet skal sprøjtemales, da jeg mener det giver den bedste glans, fremfor at skulle rulle maling på. Til dette formål, har jeg allieret mig med en sprøjtemaler, som klarer dette for mig. Det er ikke det nemmeste selv at gå i gang med, da muligheden for “løbere” nemt kan forekomme. Men det skal være op til dig selv om du mener du kan gøre det lige så godt selvJ

Opstarten

Skitse 1

Jeg har lavet en tegning af hvordan mit indbygningsskab skal se ud med indretningen, se skitse 1. Måden jeg har fundet frem til dette resultat er, at jeg har målt den plads op hvor skabet skal stå, så har jeg fundet et gratis tegneprogram på nettet, og der har jeg siddet og leget med forskellige opsætninger indtil jeg blev tilfreds, eller rettere min kone blev tilfreds.

Når du måler op, så er der flere ting du skal være opmærksom på. Det gælder både til sokkel og til selve skabet. Gulv og vægge i et hus, er som regel aldrig helt rette eller lige. En væg der har stået i mange år, kan enten være skæv, eller bue lidt på midten. Dette er jo ret væsentligt når man skal måle op, så derfor brug et vaterpas til at checke gulv og vægge for skævhederne. Mål også flere steder, om du får det samme resultat, som du gjorde en halv meter længere nede.

Hvis du undlader dette, så kan det ende med at dit skab slet ikke kan være der. Og så er alt dit arbejde spildt. Så gør dig selv den tjeneste at få målt godt og grundigt op. Laver du skabet for lille i forhold til den plads du har til rådighed, så skal du have lavet nogle tilsætninger, for at skjule luften rundt om skabet.

Sokkel til indbygningsskab

Det første jeg skal gøre er at få lavet en sokkel til mit indbygningsskab. Til dette formål bruger jeg en forholdsvis tyk model af MDF pladen, så jeg er sikker på det kan holde vægten af mit indbygningsskab.

Jeg har valgt at bruge en 22 mm MDF plade, til dette formål, så kan jeg også få samlet soklen.

Da jeg gerne vil have skabets kant til at flugte med mine vægge, så trækker jeg soklen lige et par cm ind under skabet, så der er plads til fronten af skufferne. Fronten af skufferne bliver 19 mm, så får at fronten af skufferne ikke kommer i kamp med skydelågerne, som skal flugte med kanten af væggen, så skal jeg lige tænke mig om med hensyn til soklen. Mit mål siger jeg har 74 cm fra den inderste væg og ud til kanten. Så jeg vil sætte min sokkel så yderkanten af soklen rammer 69 cm. Dette skulle gerne kunne give en fin afslutning på skufferne.

Sokkel med skuffer

Lav en tredelt sokkel, som du kan skrue ind i væggen. Nu skal du så lige tænke over højden af soklen, den skal jo gerne være så høj, at der er plads til de skuffer der skal laves. Soklen skal være så høj at den støder op til den midterplade der skal ligge overskufferne.

Sokkel uden skuffer

Vælger du at undlade skuffer, så er det jo op til dig selv hvor meget soklen skal fylde. Du skal så lave en 4 delt sokkel hvis du undlader skufferne. Hvis du skal lave det rigtig pænt, og dit gulv ikke er helt jævnt, så kan du med fordel trække den yderste del af soklen lidt længere ind. Det er meget vigtigt at hele soklen er helt i vater. Men igen husk på at der også skal være plads til skydelågerne. Skydelågerne skal gerne flugte med kanten af væggen, når projektet er færdigt.

Frontstykke på soklen.

Under den forreste del, vil du sikkert opdage ujævnhederne i gulvet. Dette kan du sagtens gøre noget ved. Enten tager du et stykke plade i samme tykkelse, eller også tag noget der er tyndere. Det vigtigste er at du har taget højde for dette, når du laver soklen. Det skal stadig flugte med den eksisterende væg.

Skær den nye plade til på længden, ikke i højden. Sæt den op langs soklen, og få den til at være i vater. Kræver det lidt opklodsning, så må du gøre det. Den samme tykkelse opklodsning du har lavet, skal du så bruge igen. Denne gang lægger du din blyant ovenpå den, og streger så gulvets ujævnheder ind på soklen. Derefter saver du meget forsigtigt langs den streg, så du får alle ujævnhederne skåret ud i frontstykket.

Sæt det på soklen igen, og nu skulle det gerne passe sammen med gulvet. Er du ikke helt tilfreds, så må du pynte lidt mere på det. Nu skal du så bare skærer den til i højden, så den får samme højde som soklen. Du skal gerne lime frontstykket på soklen, med mindre den er meget tyk, og kan skrues på fra bagsiden af. Brug dog altid lidt lim.

Fastgørelse af soklen.

Det vigtige er den sidder godt fast til væggen. Til dette formål kan du bruge nogle karmskruer. Hvis det er en murstensvæg du skal sætte dit skab op i mod, så kan du godt bruge en 7.5x92mm karmskrue. Ellers skal du lige overveje hvor tyk din mur er, så ikke du unødvendigt får boret igennem den.

 Tildannelse af sko-skufferne.

Skuffernes sider skæres til i længden. Jeg laver mine skuffer på 60×100 cm. Så siderne skal være 60-1,9-1,9=56,2 cm, herfra trækker jeg så yderligere 2 cm fra, så der er plads til skinnerne til skuffen. Så den bredde du skal skære er 54,2 cm og 40 cm høje. Da jeg gerne vil have lidt at justere med i højden, så laver jeg siderne 1 cm lavere end jeg laver fronten. Så siderne skal være 54,2×39 cm.

Fronten skæres på 40×99 cm Jeg trækker 1 cm fra, så der kan være lidt luft i siderne af skuffen. Fronten runder jeg lige med en overfræser, så den får nogle bløde kanter.

På alle 4 sider skal der skæres en not på 6 mm. Lav den ca. 2 cm fra bunden af. Denne not skal bruges til bundpladen i skuffen. På siderne skal vi have lavet plads til indretningen af skoene. Dette har jeg gjort på denne måde:

Skoindretningen.

Jeg vil lave 3 rum til skoene, så de kan stå lodret i skufferne. Til dette behøver jeg at lave 2 vægge, som skoene kan støtte op af. Fra overkanten af den not-fræsning du lavede og op til toppen af skuffen skal du finde et mål. Herfra trækker du tykkelsen af den væg du vil bruge. Jeg vil bruge en 6 mm MDF plade. Længden skal være ca. 1 cm bredere end skuffen, da de vægge skal fræses ind i siderne af skuffen.

Fræs med en overfræser disse nye noter. Du kan se på skitse 2 for hvordan jeg har lavet indretningen i skuffen. Indretningen skal limes og skrues sammen med resten af skuffen.

Skitse 2

Samling af skufferne.

Skufferne kan nu samles, dette gøres med lim og skruer. Brug gerne nogle selvskærende skruer, eller skal du bore for, inden du skruer. Når du har samlet de 3 af siderne, så husk at sætte bunden i. Bunden er en 6 mm krydsfinerplade i birketræsfiner. Sørg for hele tiden at holde skuffen i ret vinkel, brug evt. en tømrevinkel, eller også kan du bruge krydsmål.

Så burde skufferne være færdige, nu skal de spartles og males.

Starten på skabsmodulerne.

Det første modul der skal laves er det nederste modul til skufferne. Mål op mellem væggene, og få lavet en plade, som kan ligges ovenpå soklen. Husk at montere midterstykket mellem skufferne, inden du samler. Den skal samles med skruer og lim.

Montering af skinnerne til skoskufferne.

For at skinnerne til skufferne kan sættes fast i midten, så skal du have lavet et midterstykke. Da der også gerne skulle være en plade henover skufferne, kan du montere midterstykket i den, samt i soklen bagved. Lad den hvile af på gulvet, så den er med til at lave en understøtning for pladen over skufferne.

Skinnerne monteres med skruer, både i skuffen og på sidevæggene. Husk at bore for.

Bøjleskabsmodul.

Her skal du have lavet klar til en bøjlestang. Dette kan gøres ved at bore et hul i hver side af modulet, på størrelse med bøjlestangen.

Selve modulet er ikke den store vanskelighed. Dog skal du her være opmærksom på at der skal monteres en bagplade for at gøre modulet flot, men også holde skidt og snavs ude af skabet. Det har også den funktion at det holder modulet retvinklet. Dette er rigtig vigtigt, så der også er plads til de andre moduler.

Du skal være opmærksom på at du skal have gjort plads til skinnen til skydelågen, så den topplade der skal ligge ovenpå, skal være lidt bredere. Tag bredden af skinnen og lav plads til den. Den afstand du bruger, skal gå igen på de næste moduler. Det skulle gerne svarer til at kanten af toppladen flugter med væggen.

Når modulet er lavet, kan du montere det i siden af skabet. Sæt nu bøjlestangen igennem hullet i midten, og skub det på plads i den anden ende. Alle de indvendige kanter, runder jeg lige med en overfræser, så det bliver nogle bløde lækre kanter at røre ved.

2 ens moduler.

De næste 2 moduler er ens, husk igen at toppladen skal være lidt bredere end siderne og bunden.

Jeg vil gerne have 2 skuffer, og de skal deles op med en midterplade på tværs af skabet. Skufferne skal også kører på skinner, så fremgangsmåden er den samme som da du lavede sko-skufferne. Fronten af skuffen skal lige rundes med en overfræser, det samme skal hylder og siderne på kanter der vender indad.

Monter modulerne i skabet, og nu er du så langt at du skal til at have malet dine moduler. Hvis det hele passer, så skal du pille modulerne ud igen for at male dem på de sider der bliver synlige.

Samling af modulerne i skabet

Efter du har malet, så skal du have samlet modulerne igen i dit indbygningsskab. Skulle der komme for meget luft mellem modulerne og væggen, så kan du lige give det en streg akrylfuge. Sæt skufferne i modulerne, og se efter du kører på skinnerne som de skal. Tjek efter om sko-skufferne kan åbnes med et tryk.

Skydelåger.

Der skal laves 2 skydelåger til dette indbygningsskab. Den ene skal laves med et spejl udenpå, den anden skal laves med en rude i. Ruden har jeg fundet fra det gamle skab vi havde.

Monter selve skydeskinnerne og de stop der hører med. Skær en MDF plade til, så den kan bruges som skydedør. Lad den lige være lidt bredere end halvdelen af skabet, så de 2 skydelåger kan dække over hinanden. Monter det fra skydeskinnen der skal side på døren. Den side hvor der skal være en rude i, skal være den hvor man kan se ind til bøjletøjet. Man kan ikke se gennem ruden alligevel, da den er materet, men det er ideen i ikke at have en stor malet side.

Placer ruden midtpå lågen, marker nogle punkter rundt om ruden, og flyt den igen. Mål nu 7 mm ind ad, så hullet bliver mindre end ruden. Skær dette stykke ud, og på den anden side skal der nu fræses en 7 mm bred rende, som skal være så dyb som ruden er tyk. Placer herefter ruden i, og monter nogle kantlister hele vejen rundt, for at holde ruden på plads.

Den anden dør hvor der skal være spejl på, kan du enten lime spejlet på døren, eller du kan lave den vovede version, og fræse hele spejlet ind i døren. Det kræver en rolig hånd, men resultatet bliver så meget bedre. Skulle du være uheldig at få fræset lidt forkert, så fortvivl ikke, det kan repareres med noget 2 komponent træfylder. Spørg i dit lokale byggemarked efter sådan noget.

Fræse not for neden på skydelågerne.

Da lågerne skal kører på nogle skinner forneden, så skal du have fræset en 6 mm not gang under hver låge, som bundskinnen skal kunne glide i.

Når du har fræset ud til glideskinnen, så er det bare at få hægtet lågerne på og se om det hele virker som det skal.

Juster det til, der nu skal justeres. Der er med garanti nogle justerings muligheder på selve skydeskinnen.

Når du har justeret det til, så skal lågerne også males, inden da så rund lige kanterne med en overfræser. Ikke for meget, bare så det lige bliver lækkert at røre ved.

Du skal her på falderebet lige tage en beslutning om der skal være et greb i lågerne eller om du vil undvære. Det skal være et indvendigt greb der skal monteres, så det skal der også lige laves plads til på lågerne.

Når de er blevet malet, så sæt dem forsigtigt op, og betragt resultatet af dit nye indbygningsskab.

Bygselvviden.dk ønsker dig tillykke med dit færdige projekt-

Værktøjs- og materialeliste.

Værktøj:

 

Materialer:

Bygselvviden.dk fraskriver sig et hvert ansvar for forkert brug af værktøj eller materialer

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here