Ram haven ind med en hæk

0
319

Last Updated on maj 23, 2022 by Bygherren

Når man bor i parcelhus eller villa, vælger de fleste mennesker at sætte en hæk. En hæk indrammer haven, så man har en fornemmelse af sin grund, og herudover skærmer hækken for, at andre kan kigge ind. Læs med her og få gode råd om hækplanter.

Netop privatliv er en af hækkens fornemste opgaver, for mange mennesker vil gerne kunne nyde deres have uden at nysgerrige forbipasserende kigger ind for at se, hvem der bor der, og hvad de mon laver. Når man har bygget et dejligt hus, vil man også gerne kunne nyde det både ude og inde.

Bøg, Thuja, Liguster, Spirea eller Taks

Men hvilken hæk skal man vælge? Der er flere forskellige muligheder. I de danske haver ser man meget ofte bøge- eller ligusterhække, og begge dele kan være utroligt flotte. Hvis man vil være sikker på en tæt hæk, som man på ingen måde kan se ind gennem, kan man overveje en Thujahæk. Thuja hører til nåletræsfamilien og her får man hurtigt en både tæt og flot hæk som er grøn hele året.

I nåletræsfamilien finder man også taks, som kan være værd at overveje til den nye have, eller hvis den gamle hæk er gået ud og man har brug for at sætte en ny. Ligesom Thuja giver også taks en meget tæt hæk, som i højere grad end en bøgehæk skærmer for både ind- og udsynet.

Uanset hvilken hæk, man vælger, er det vigtigt at være opmærksom på at passe den, særligt i de første år som er meget afgørende for, hvor tæt og flot hækken bliver. Det er næsten umuligt at rette op på en upasset hæk, når først stammerne er vokset op, og derfor bør man i de første år sætte alt ind på at passe den.

Det indebærer at luge for ukrudt omkring stammerne, så hækplanterne kan få så meget næring som muligt. Hvis ukrudtet får lov at stå, vil det tage næring fra hækken, som dermed ikke vokser så stærkt og godt, som ellers. Det kan næsten ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at holde en ny hæk fri for ukrudt, særligt om foråret, hvor det hele pibler frem.

Herudover skal en ny hæk have meget vand, da planterne ellers let kan risikere at gå ud. Vand hver eller hver anden dag i hele sommersæsonen og sørg for, at der aldrig er tørt. Hvis I tager på ferie, kan I med fordel bede en nabo om at vande, så planterne hele tiden holdes fugtige. Selv når hækken er vokset lidt til, bør man holde øje med den og give den vand, hvis der gennem længere tid har været tørt. Således så man i sommeren 2018, hvor Danmark oplevede en hidtil uset hedebølge, at mange buske og hække simpelt hen gik ud på grund af tørke, men det kan man altså undgå ved at sørge for at vande.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here