Home Byggeguides Sæt din egen dør i

Sæt din egen dør i

0
Sæt din egen dør i

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/bygselvviden.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 93

Artiklen indeholder

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Hvordan sætter jeg selv en dør i?.

I artiklen her beskriver jeg hvordan du sætter en ny dør i. Tit og ofte, så sidder der jo allerede en dør i forvejen, som man, måske, efter lang overvejelse har valgt at få udskiftet sin hoveddør. Der er nu ikke den store forskel på de to ting, andet end på en hoveddør, skal der fuges udvendigt, og gerichter på den indvendige side. På en dør der sidder indvendigt i huset, skal der gerichter på begge sider af karmen.

I denne artikel beskriver jeg hvordan man sætter en hoveddør op, da det beskriver begge afslutnings metoder.

Opmåling til den nye dør.

Som oftest sidder der allerede en dør i dørhullet i forvejen. Denne skal jo pilles ned, førend vi kan sætte en ny op. Men allerførst skal vi have taget mål til en ny dør. Her måler du på den udvendige side, da den indvendige side kan have et mindre mål, pga. der sidder puds på væggen på indersiden.

Mål fra kant af dørhullet til den modsatte kant. Her kan du måske få et mål der hedder 102 cm. Fra dette mål trækker du fra, til det der skal blive til en fuge, hvilket man siger er 12mm på hver sidde, så i alt trækker du 24 mm fra 102 cm. Hvilket giver et mål på 99,6cm. Det samme gøres på den lange led, her skal du dog lige være opmærksom på hvordan afslutningen var i bunden. Der skal ca. være en lige så stor fuge, som den du skar ud. Så hvis du har skåret en fuge ud på 5 mm, så skal det samlede tal du trækker fra længden være 17 mm.

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg bestiller en ny dør?

Når du skal bestille dør, skal du være opmærksom på hvilken vej døren åbner, populært kaldet f eks højre ind. Højre ind vil sige at døren er hængslet i højre side, og åbner indad. En dør der er højre ud, er hængslet i højre side, men åbner udad.

Af erfaring, så er det en rigtig god ide at måle den nye dørkarm op, for at se om den har de rigtige mål. Det er så ærgerligt at have taget den gamle karm ned, for så at finde ud af den nye karm ikke passer i hullet. Det kan være leverandøren ikke har brugt de mål som du har givet ham, eller at du måske har fået målt lidt forkert. Så tjek lige en ekstra gang inden du for alvor går i gang.

Tag den gamle dør og karm væk

Nå men lad os komme i gang med at få taget den gamle dør ud.

De fleste døre kan løftes af hængslerne, og dette er en klar fordel, da du kun skal bære rundt på karmen. For dem af jer der også har læst i artiklen om ”sæt dit eget vindue i”, så vil i nok kunne genkende det meste af arbejdsmetoden vi bruger her, da der jo i bund og grund ikke er den store forskel.

Vi starter udvendigt, og her er det fugen vi skal koncentrere os om. Men for at skabe dig lidt plads, så lad os tage døren af med det samme, hvis det er muligt. En hoveddør er som regel ret tung, så hvis ikke du mener at du kan magte den selv, så få en hjælper til at støtte døren, når vi får løftet den af.

Brug et koben af en rimelig størrelse, åben døren så meget du kan. Nu kan du så sætte kobenet under døren, på denne lange side hvor også hængslerne sidder. Vip med kobenet, og nu burde døren også løfte sig op.

Ud med den gamle fuge

Fugen kan enten bestå af mørtel, eller en akrylfuge. Mørtelfugen kan bankes ud med en hammer og mejsel. Tit er fugen af ældre dato, så det burde ikke volde de store vanskeligheder at få banket den ud. Det kan straks være lidt vanskeligere at få taget akrylfugen ud. Men det er stadig ikke noget der kræver raketvidenskab.

Tag en skarp kniv og skær 2 spor. Det ene langs karmen på døren, og den anden ned langs husmuren, her skal du lige bide mærke i størrelsen af fugen forneden, da du skal ramme ca. den samme tykkelse på fugen. Hvis du bruger lidt tid på og er omhyggelig med at få skåret disse fuger, så spare du en del arbejde efter karmen er kommet ud. Tag derefter fugen ud, den kan trækkes det meste af vejen, og ellers få så meget ud af den som muligt, resten kan renses når først karmen er væk.

Når fugen er væk, vil du højst sandsynligt støde på noget isolering. Grav isoleringen væk, fra der hvor der sidder skruer/søm mellem karm og væg.

Overvej genbrug af gamle rerichter.

Nu er det så tid til at få klaret den indvendige side. Sidder der gerichter på indvendigt, så skal vi have fjernet dem. Dette gøres ved at skære ned langs gerichtet mod tapetet. Det er meget vigtigt, at det er en skarp kniv, da hvis ikke vi får skåret helt igennem, kan få ødelagt tapetet, og så er det lidt mere omfattede at få lavet færdigt. Når du har skåret hele vejen rundt, så tag igen dit koben, og begynd at tage gerichterne af.

Hvis du skal genbruge dem, pga. de har den samme gamle form som de fodpaneler du har siddende, så vær meget forsigtig, og når du har fået lirket dem af, så tag forsigtigt sømmene ud fra bagsiden af. Dette gør, at du sætter mindre mærker på forsiden af gerichtet. Få lagt dem lidt til siden, så ikke der bliver lavet unødvendige mærker i dem.

Udtagning af den gamle karm.

På ydersiden af døren burde du nu kunne se igennem hullet mellem karm og væk, her burde de kunne se de steder hvor karmen er sat fast i muren. Disse søm/skruer, skal vi have taget ud. Hvis du kan finde stederne i karmen hvor skruerne/sømmene sidder, så kan du nu gøre 1 af 2 ting. Er det skruer, kan du blot fritlægge skruehovedet der sidder i karmen, og den vej få skruet skruen ud.

Jeg syntes nu den nemmeste metode, er at få skåret skrue/søm over med en bajonet sav, eller en nedstryger.

Hvis det er en tung karm du skal have ud, så kan det være en fordel enten at bruge luftpuder, eller en trækile til at holde karmen på plads med, når du får fjernet de sidste skruer/søm. Sæt luftpuderne/kilerne mellem karm og væg. Slå kilerne lidt ind med en hammer, eller få trukket noget luft i luftpuderne, så vi er sikre på du ikke pludselig får karmen i ufrivilligt i hovedet.

Når alle skruer/søm er skåret over/taget ud, så burde det være muligt at få lirket karmen ud. Fjern forsigtigt kilerne, eller luk luften ud af luftpuderne. Herefter kan du tage karmen helt væk.

Rens hele vejen rundt for gammel fuge, så der bliver klart til den nye karm.

Forberedelse af den nye karm.

For at gøre plads til fugen forneden, så find nogle træklodser der passer til den tykkelse, som den oprindelige fuge var. Læg gerne lidt mur pap under klodserne, så ikke de får suget for meget fugt, hvorved der kan gå råd i klodserne.

Igen kan du her med fordel skille karmen og døren ad, så det er lidt nemmere for dig at håndtere når du skal sætte karmen fast.

Sæt karmen ind i dørhullet og fikser den med kiler/luftpuder. Sørg for at placere kilerne/luftpuderne helt oppe, eller helt nede. Placere du dem i midten, og få presset for hårdt, kan det påvirke karmen, så den står i en bue, hvilket kan få stor indflydelse når døren bliver sat på igen. Det er ikke sikkert den så kan lukke rigtigt. Brug et vaterpas til at få den helt i vater, både bundstykket og de lange lige sider skal være i vater, ellers kan vi risikere at døren ikke lukker rigtigt.

Fordel luften mellem karm og mur ligeligt. Der skulle gerne være 12 mm på hver side, men det vigtigste er at fordele det, så der er lige meget luft på hver side.

Fastsættelse af den nye karm.

En karm til en dør, kan enten være boret for med huller til skruerne, eller også skal du selv gøre det. Jeg vil til en hver tid mene at skruer man ikke kan se, er de flotteste skruer, men det er nok smag og behag. I denne artikel tager jeg udgangspunkt i at få skruerne skjult i falsen på karmen.

Mål op indvendigt i karmen, og lokaliser de længste mursten i skiftet. Start i den side hvor hængslerne er placeret. Placer 3-4 skruer jævnt fordelt, og bor igennem karmen med et 6 mm træ bor. Da man i dag i langt de fleste tilfælde bruger karmskruer til at sætte døre og vinduer fast med, så vil jeg til en hoveddør nok vælge nogle 7.5×124 mm karmskruer. Om de er med eller uden hoved betyder ikke så meget.

Bor hullerne videre med et mur bor af størrelsen 6,5mm. Sørg for at få boret så langt ind at du er sikker på at skruen kan komme helt i bund. Husk nu igen kun at få boret i den side med hængslerne.

Prøvning af den nye dør.

Når du har fået skruet skruerne helt i, så sæt døren på, og nu er det her man skal spidse blyanten, så vi får karmen sat helt rigtigt i. Luk døren helt i, og tjek nu efter at luften mellem døren og karmen er fordelt ligeligt, og at den kan lukke uden problemer. Når du er helt tilfreds, er det her vigtigt at du ikke får flyttet mere på karmen. Så nu skal du have sat de sidste skruer i, på samme fremgangsmåde som da du satte skruer i på den anden side.

Tillykke nu har du sat en perfekt isat dør op. Det sidste vi mangler er finishen på karmen, så vi kan lukke af for vinden og lave en pæn afslutning.

Finish ad døren på udvendig side.

Som fuge på den udvendige side, kan man vælge at bruge en mørtelfuge, et fugebånd eller en akrylfuge. Her tager jeg en akrylfuge.

Allerførst skal vi dog have isoleret mellem karm og væg. Til dette kan du enten selv skære nogle strimler ud af et bat isolering, eller du kan købe fugefilt. Fugefilt kan købes i forskellige størrelse, så køb den der passer til din fuge. Det er altid vigtigt at du ikke presser isoleringen, da det blandt andet er den stillestående luft i isoleringen der hjælper til med at isolere.

Brug f eks enden af en tommestok til at føre isoleringen på plads, læg den så langt ind at den ikke kommer i vejen for fugen. Læg isolering i hele vejen rundt.

Til at lægge en akrylfuge, skal du bruge en fugepistol, glittepinde i forskellige størrelser, noget sæbevand, og noget til at tørre den overskydende fuge væk med.

Det er en god ide at have sat dine glittepinde i sæbevand en dags tid førend du skal bruge dem, da de så ikke hænger fast i akrylfugen.

Fyld akrylfuge i mellemrummet mellem karm og væg, fyld så meget op at det kommer ud til kanten af karmen. Fordel den så jævnt som muligt ud til karmen. For ikke at det skal begynde at tørre og blive hårdt for dig at glatte ud, så tag kun 1 side af gangen. Tag en glittepind i den størrelse du føler det bedst med. Det er ikke nødvendigvis den største, men hellere den du føler du bedst kan styre.

Vil du læse en mere detaljeret beskrivelse af hvordan du fuger, så læs artiklen „Isolering og fugning af vindue/dør‟

Den rolige hånd.

Sørg for at holde glittepinden våd af sæbevand, da du så undgår at den hænger fast i akrylfugen. Lav fugen helt glat, og få den til at ligge tæt til karmen og væggen. Fortsæt hele vejen rundt om døren.

Herefter er du færdig på den udvendige side, så er der kun at få lavet den indvendige side færdig.

Hvis du har valgt at genbruge de gamle gerichter, så burde de jo være skæret til i længden, sæt dem op igen så du får lavet samlingerne helt fine igen. Brug evt. lidt akrylfyge til at få samlingerne til at se helt tætte ud.

Skal du have nye gerichter op, så kommer der her en kort beskrivelse af det.

Vælg den gericht du vil have. Det er vigtigt at når du måler op, så skal du måle indvendigt i karmen, og lægge 1 cm til. Det vil sige at du måler indvendigt i karmen fra top til bund (bunden er helt ned til gulvet). Målet skal du så skal ligge 1 cm til. Når du måler den vandrette gericht, så skal du lægge 2 cm til. På denne måde får du lavet lidt luft til når døren skal lukke. Og du kommer ikke for tæt på hængsler og lukkemekanismen på den anden side.

I enden skærer du et snit på 45 grader. Få sat gerichterne op med små søm, gerne en sømpistol. I de snit du har lavet på 45 grader, er det en god ide at bruge lidt lim.

Bedøm nu det færdige resultat.

Værktøjs- og Materialeliste

Klik på det stykke værktøj du mangler, så får du et godt tilbud

Værktøjsliste.

 

Materialeliste

Bygselvviden.dk fralægger sig et hvert ansvar for forkert brug af værktøj eller materialer.

Handymand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here