Artiklen indeholder
Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden
Inden man kommer for godt i gang, så er det jo vigtigt at finde ud af hvilken type vindue man vil have. Skal det være lavenergi. Skal det være så det nedsætter støjen udefra. Skal det være med solfilm, så solen ikke trænger så nemt igennem osv osv. Der findes mange muligheder, og her skal man jo selvfølgelig også se på om det skal kunne åbne og hvordan det kan åbne.
Det er også vigtigt at tage stilling til den indvendige side. Om der skal være vindueskarm, eller om der skal laves gips tilsætning, eller hvad man nu syntes. Dette valg har indflydelse på om der skal være fræset ud til not i vinduet eller ej. Du skal også være opmærksom på hvor bred karm du kan tillade dig at bruge på det nye vindue. Brug som tommelfingerregel, altid at bestille samme bredde af karmen som det oprindelige vindue havde.
Gør det nemt for dig selv!
Når man har fundet det vindue man gerne vil have, så er det tid til at få målt op så man kan bestille et nyt vindue.
Vigtigt at du får målt korrekt op
Hvis det er et vindue der skal udskiftes, så er det vigtigt at man får målt rigtigt op. De fleste huse med nogle år på bagen, vil som regel ikke have vindueshuller der er i 90* vinkel, da husene med tiden ”sætter sig” og dermed bliver lidt skæve. Det er ikke noget man som regel kan se, men det får en indflydelse når man skal sætte et nyt vindue i.
Derfor er det meget vigtigt, at man både får målt horisontalt og vertikalt når man måler op. Mål gerne mange steder, og mål altid udvendigt. Dette er meget vigtigt, da der oftest er pudsede vægge på indersiden, og dermed ryger 2-3 cm af det rigtige mål. Hvis der er forskel i målene du har taget, så brug altid det mindste mål
Tag mål til dit vindue.
Mål altid bredden først og derefter højden. Når du har taget dine mål, så træk 24 mm fra både i bredden og højden. Disse 24 mm skal bruges til at lave en pæn fuge rundt om vinduet efter monteringen. Så er det tid til at få bestilt dit vindue. Du kan finde rigtig mange forskellige vinduer her, og der er altid et godt tilbud at hente på dem.
Når så du har fået vinduet, så er det en rigtig god ide lige at måle vinduet. Det er ikke altid man har fået det, som det er blevet bestilt.
Så er det tid til at få det gamle vindue ud.
Start med det nemme.
Hvis du har lister siddende rundt i vinduet på indersiden, som afslutning mod væggen, så fjern forsigtigt dem uden at ødelægge væg/tapet. Skær med en skarp kniv hele vejen rundt langs vinduet. Gør dette så evt tapet der sidder på vinduet, bliver skåret væk. Er der en vindueskarm, så fjern den forsigtigt. Igen med tanke på at hverken væg eller tapet skal lide for megen skade.
Når dette er gjort, så gælder det den udvendige del. Her skal fugen rundt om vinduet fjernes. Fugen kan bestå enten af mørtel, eller af akrylfugemasse. Mørtel kan nemmeste fjernes med en hammer og mejsel, mens akrylfugemassen, skal skæres væk med en kniv. Skær gerne langs kanten af vinduet og kanten af væggen. Så får man en strimmel fugemasse der er lige til at trække ud. Husk at rense helt af på murstenene når først vinduet er taget ud. Gør dette for at der ikke er noget af den gamle fuge der kan ses når først den nye fuge er lagt.
Imellem karm og vinduet, er der som oftest fyldt op med isolering. Hvis ikke du kan tage den væk nu, så vent til vinduet er taget ud.
Tag det gamle vindue ud.
Nu er det så tid til at tage det gamle vindue ud. Dette kan gøre på flere måder. Allerførst, hvis det er et vindue der kan åbnes, så er det klart en fordel at tage vinduet af. Så det kun er karmen der er tilbage. Det bliver så meget lettere at bære rundt med, når karmen skal tages ud.
Skal vinduet genbruges, så kan du enten prøve at finde skruerne/sømmene på indersiden af vinduet. Som regel er de godt gemt under flere års maling. Dette kan til tider give nogle grimme huller i vinduesrammen. Derfor bruger jeg som oftest en anden metode. Hertil skal jeg enten bruge en bajonetsav, eller en nedstryger.
Når fugen er væk, og isoleringen er taget ud, så burde det være til at finde de steder hvor karmen er sat fast. Her skal du så skære alle skruerne/sømmene over. Et godt råd kan her være, at man lige banke et par kiler i mellem væg og rammen. Gør dette for at holde den på plads, når du saver de sidste søm/skruer over.
Herefter kan du så tage rammen ud og så burde vindueshullet være fritlagt.
Få renset hele vejen rundt for evt mørtel eller fugerester, fjern den gamle isolering. Et godt forarbejde kommer dig selv til gode senere. Sørg for at pudsen har en skarp kant, som det nye vindue er lige til at skubbe op til.
Så skal det nye vindue i.
Så er det tid til at få sat det nye vindue i. Få lagt nogle afstandsklodser i bunden af vinduesrammen, så det passer med den højde du ønsker, sørg for at det er i vater ved at bruge et vaterpas (se billede). Brug evt nogle krydsfinersklodser, hvor du lægger noget tagpap under, så de ikke får suget fugten fra husmuren af (se billede).
Få renset det nye vindue af for pap og metalklemmer. Her kan det igen være en fordel at tage selve vinduet ud, så der kun er rammen tilbage.
Kiler/luftpuder.
Få sat rammen op i vindueshullet, og sæt det fast med nogle trækiler. Evt kan man købe nogle luftpuder der udgør det i stedet for kiler, men er meget nemmere at bruge.
Pres ikke for hårdt med kilerne, da det kan sætte mærker i karmen. Sæt kilerne/puderne helt oppe ved hvert hjørne, så kan man ikke så nemt presse karmen skæv. Sætter man dem på midten, så vil karmen bue indad mod vinduet, og kan give en farlig masse ballade, når vinduet skal i. Det kan give problemer både når det skal lukkes og åbnes.
Når rammen sidder sat fast med kiler/puder, så er det nu de 24 mm kommer i spil. Mål på de to lodrette sider og få det til at passe med en fuge på 12 mm hele vejen. Det samme gør sig gældende for toppen, der skal også være 12 mm.
Vær forsigtig.
Ryk forsigtigt rundt på karmen, ved at lette lidt på en kile i en side, og bank den lidt mere ind i den anden side. Lige indtil du har 12 mm hele vejen rundt. Skal der være fuge forneden i vinduet, så er det selvfølgelig også vigtigt at du har 12 mm forneden. Skulle det kikse så du f eks kun har 10mm så er det også fint, det vigtige er at du har en ensartet fuge, da det tydeligt springer i øjenene, hvis der er for stor forskel.
Når du har rettet rammen til, så er det sidste du skal gøre inden den bliver sat fast, at måle fra rammen og ud til kanten af muren. Her skal du sørge for, at der igen er den samme afstand hele vejen.
Sæt vinduet fast.
Til at sætte rammen fast med, så bruger man det der hedder en karmskrue. Jeg ville i de fleste tilfælde vælge en karmskrue der hedder 7,5×112 mm. Om det skal være med eller uden hoved er en smagssag. Jeg ville dog selv vælge dem uden hoved, da de ikke efterlader så stort et aftryk i karmen. Hvis det er et vindue der kan åbne, så vil det være optimalt at sætte skruerne i falsen. Så kan man ikke se dem efter montereingen.
Mål op på begge sider af vinduet, så du får sat skruerne ens på begge sider. Er det et vindue der kan åbne, så sæt skruerne i falsen af karmen. Så er de skjult når vinduet er lukket.
Hvis det er mursten at vinduet skal sættes fast i, så sørg for at vælg nogle af de længere mursten. Vælger du de korte, så er der chance for at vinduet kan trække de små mursten ud.
Brug et træ bor (5,0mm) til at bore for gennem vinduet, men pas på ikke at ramme væggen, da boret så bliver ødelagt.
Til at bore i muren, skal du enten få fat i et bor der kan bore uden du skal bruge en boremaskine med slag i, eller også skal du bruge et murstens bor. I begge tilfælde skal du bruge et 6mm bor.
Bor så langt at du er sikker på at karmskruen kan være der. Er det et sidehængt vindue, så start med at sætte vinduet fast i den side med hængslerne.
Når du har sat rammen fast i den ene side, så sæt vinduet på hængslerne. Se nu efter at når vinduet er lukket, at der så er lige meget luft mellem vindue og karm hele vejen rundt. Åben derefter vinduet igen, og sat det så helt fast i den anden side også.
Så er vinduet sat i, og nu skal der så lægges isolering mellem væggen og karmen, og derefter skal der fuges.
Flere vinduer sat sammen.
Har man en opgave hvor man har en udestue eller et vinduesparti bestående af flere elementer. Så er der lige nogle ting der er vigtige for sådan en opgave.
Det er for eksempel meget vigtigt, at man lægge en fuge mellem vinduerne, inden de bliver sat sammen. Læg enten en akrylfuge, eller en silikonefuge, på den ene yderside af karmen. Skub det andet vindue op til. Klem dem for eksempel sammen med nogle Quick grip tænger, det kan også gøres med almindelige skruetvinger. HUSK for alt i verden at have en underlagsklods mellem skruetvinge og karm, ellers sætter det nogle meget grimme mærker.
Når du skal skrue vindeselementerne sammen, så kan du bruge almindelige skruer. Brug nu ikke for lange skruer, da den ellers kan gå gennem den modsatte karm. Bor meget gerne for, da det mindsker besværligheden for at skrue skruen i.
Er der vinduer der kan åbnes i vindueselementerne, så er det en rigtig god ide at åben vinduet og derfra skrue vinduerne sammen. Her skal du også lige være opmærksom på tykkelserne af karmen. Karmen omkring vinduet der kan åbne, er med garanti mindre end resten af karmen.
Skulle der være noget akrylfuge eller silikone der bliver trykket ud mellem de to karme, så lad det sidde og tørre. Det er lige til at skære af med en skarp kniv efterfølgende, og så slipper du for at have tværet det ud over det hele.
Gør det nemt for dig selv!
Værktøjs- og Materialeliste
Klik på det stykke værktøj du mangler, og få et rigtig godt tilbud
Værktøjsliste.
Materialeliste
- Krydsfiner –køb den billigt her
- Murpap –køb den billigt her
- Karmskruer –køb den billigt her
- Akrylfuge –køb den billigt her
Bygselvviden.dk fraskriver sig ethvert ansvar for forkert brug af værktøj eller materialer
- Forkæl dig selv med en god massage ovenpå byggearbejdet - august 15, 2023
- Romantisk haverum? Her er et par tips og tricks - juli 27, 2023
- Tryl gourmet frem i udekøkkenet med det rette komfur, vask og armaturer - juli 6, 2023