Lav dit eget fundament med isolering

0
26769

Artiklen indeholder

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Når du skal starte op på et projekt som at lave dit eget fundament med isolering, så er der flere ting der skal tænkes over inden du går i gang. Du skal måske først tænke over hvad du skal bygge på dit fundament. Er det f eks et skur, så kan du også nøjes med at lave et punktfundament, hvor du får bygget selve fundamentet over jord højde, og her kan du så også bygge det, så der kommer isolering i. Vil du vide mere om den slags fundament, så kig med på denne artikel “Lav dit eget punktfundament” . Det kan også være du skal bygge hus, eller sommerhus.

Byggetilladelse.

Allerførst skal du have søgt om en byggetilladelse, dette gøres hos byg og miljø www.bygogmiljoe.dk/. Her bliver du guidet igennem hvordan du laver en byggetilladelse. Men derudover er der en masse du skal have taget stilling til.

F eks hvor mange indgange skal der være. Hvor skal de være placeret henne. Skal der være mulighed for noget overdækket plads. Hvordan skal udformningen af fundamentet se ud. Sådan er der flere ting der skal tages stilling til inden du for alvor kan komme i gang.

Noget af det vigtigste at tage stilling til er nok hvor skal fundamentet ligge henne. Hvordan skal det placeres i forhold til indgangsveje.

Opmåling.

Når du har besluttet dig til hvor fundamentet skal ligge og hvordan det skal placeres, så skal vi have gravet en rende til fundamentet. Når du skal have målt op til renden, så er det vigtigt at du her får målt korrekt op. Det er meget vigtigt at vinklerne ikke smutter fra dig, så det ender med at skuret bliver bygget skævt.

For at måle op så kan man her lave sig en retvinklet trekant. Dette kan gøre ved at lave en trekant i 3 stykker træ. Det der er vigtigt for at lave en retvinklet trekant, er at man bruger den kendte filosof og matematiker Pythagoras kendte formel A2 +B2=C2

Eller en nemmere måde, så er det der populært hedder en 3-4-5 trekant. Den ene side på trekanten, skal være 3, den anden side 4 og den sidste side 5. Ganger man disse tal hver især med 5. Så får man f eks en trekant der hedder 150cm x 200cm x 250 cm. Dette er en meget god størrelse for at have noget at arbejde med ved opmåling af et fundament. I bund og grund vælger du selv størrelsen. Er du i tvivl om hvordan man laver sådan en retvinklet trekant, så se mere i artiklen “Lav din egen 3-4-5 trekant”

Når du har lavet din trekant, så er det næste skridt at få afsat din tegning over til jorden. Dette gøres med snor og pæle til at banke i jorden. Hver gang du så kommer til at hjørne, er det her vigtigt at du bruger din trekant. På denne måde får du skabt retvinklede hjørner.

Galger.

Nu er det tid til at sætte galger op. Disse laves med 3 lægter og 2 brædder. Her det vigtigt at de bliver sat i an afstand fra hjørnestolperne, så de ikke står i vejen for udgravningen. Det er vigtigt at alle galger laves i samme højde, som det endelige fundament skal være. Brug gerne en ret skinne og et vaterpas, eller et niveleringsapperat. Sæt nu herefter et søm i toppen af galgen. Det næste du skal gøre er at spænde snore ud så de indikere yderkanten af fundamentet.

Når du har afsat fundamentet på jorden, så er det jo den udvendige side af fundamentet du har afsat. Så når der skal graves, så skal du grave indenfor snorene. Hvor bred renden skal være er lidt op til dig selv. Men du skal tænke over at jo bredere renden er, jo mere fundament bliver der uden isolering.

Grav renden.

En god begyndelse er at lave renden 20 cm bred, og så skal den være minimum 90 cm dyb. Dette gør at vi så kommer ned under det der hedder frostfri dybde. Men selv om du kommer ned til 90 cm, og stadig graver muldjord op, så er det vigtigt at du graver dybere endnu. På denne måde sikre du dig at dit fundament får fast grund at stå på. Da det kan være svært at grave mens snorene sidder på, så start med at grave det første spadestik hele vejen rundt. Herefter kan du fjerne den snor hvor du vil starte med at grave. Der skal så vidt muligt graves helt lige sider i renden, da det giver det bedste fundament. Kan det ikke lade sig gøre at få nogle lige sider, på grund af jorden er løs, så skal der laves forskalling til støbningen.

Så er det ellers i gang med skovl og spade, eller for de lidt mere dovne en minigraver. Få gravet jorden væk hele vejen rundt, sørg for at få flyttet jorden hen til et hensigtsmæssigt sted. Det gør det meget nemmere, så det ikke ligger i vejen.

Støbning.

Selve støbningen skal foregå med en blanding bestående af støbemix og cement, forholdet til dette er 1:7. Altså i del cement og 7 dele støbemix. Fyld renden ca. 25 cm op og få stampet betonen, så evt. luft bobler kommer ud af betonen, brug f eks enden af et kosteskaft, og tryk ned til bunden, med en afstand af ca 20-25 mellem hinanden. Fyld igen ca. 25 cm i og gentag processen indtil du når op til jord højde. Sæt så fundablokke i den bløde beton. For at gøre det nemmere for dig i længden, så få afset fundablokke så de når ca 5-6 cm under den endelige højde af fundamentet. Fyld beton i fundablokkene, sørg igen for at få stampet betonen, så du undgår luft i betonen.

Mere gravearbejde.

Efterfølgende når betonen er tør, så er det tid til at få gravet det indvendige jord væk, dvs alt jord der ligger indenfor den rende du lige har støbt. Hvis du skal have 200 mm isolering i gulvet, så skal du have gravet35-40 cm væk udregnet fra den færdige højde. Efter endt gravearbejde, skal du have lagt et 5-7 cm gruslag til udjævning af bunden. Dette gøres for at spare på betonen, og for at isoleringen ligger så jævnt og tæt som muligt.

Isolering.

For at sikre der ikke kommer kuldebroer igennem fra fundamentet af, så er det vigtigt at de flamingo plader du vælger, kommer helt ud til kanten. Her det en rigtig god ide at hvis du skal isolere med 200mm, så skal du bruge plader i tykkelsen 100 mm, så du kan placere dem forskudt af hinanden, for at undgå kuldebroer.

Forberedelse til strøm.

Skal du have lavet strøm ud til, så er det også nu du skal gøre dig nogle tanker om det. Det kan være en god ide at få det støbt med ned i gulvet, hvis du f eks skal have noget strøm i midten af fundamentet. Skal du have afløb i afløb, så er det også nu det skal placeres.

Ovenpå isoleringen, skal du så have placeret Rio net (jern-net). Husk at bruge de afstandsstykker du har fået med fra byggemarkedet, så Rio nettet kommer op i betonen.  Ved at Rio-nettet kommer op i betonen, gør at det har endnu større styrke. Sørg for at Rio-nettet kommer helt ud til kanten, så du får den største styrke i selv gulvet, når først det er tørt. Rio-nettene kan skæres til ved hjælp af en vinkelsliber. Du meget gerne lave et overlap på ca 15-20cm på Rio-nettene, når de placeres, derved minimere du chancen for mindske styrken i gulvet. Bind nettene sammen med kabelstrips, så du kan gå ovenpå det mens du støber, uden at du skal være bange for at for skubbet til nettene. Har du strøm og afløb, så kan det også her være en fordel at få stabiliseret det ved hjælp af Rio-nettene.

Når Isoleringen og Rio nettene er på plads, så skal du til at have monteret plader på ydersiden af fundamentet, som udgør den endelige højde. Placer dem hele vejen rundt og sørg for at de sidder godt til, så de ikke forskubber sig.

Støbning del 2.

Fyld derefter betonen i, så den kommer helt op til kanten af de plader du lige har sat på. Sørg for at få jævnet betonen godt ud. Dette kan gøres med et afløbsrør, der er sat fast på et stativ. Betonen kommer herefter til at se meget våd ud, men det er sådan det skal være, og du kan nemt se om det bliver jævnet godt og glat ud.

Er det meget varmt, så er det vigtigt at du i de efterfølgende dage får vandet dit fundament, så det ikke tørre for hurtigt og slår revner. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at få det til at tørre færdigt, men hellere det end at det sprækker og du skal hen og lave reparationer.

Når fundamentet er godt tørt, så kan du godt pille de kryds finer plader af, som du satte op i forbindelse med støbningen. Når det hele så er tørt, så kan du begynde at pudse soklen, så du derved mindsker fugtindtrængning. Sørg for at komme helt ned til bunden af soklen. Når det er tørt, så kan du fylde jord op til den naturlige jord højde igen.

Færdigt fundament.

Så skulle dit fundament gerne være færdigt, og du kan herefter bygge det du vil ovenpå det.

Hvis det er et skur du gerne vil bygge, så kan du se mere på denne side under beskrivelsen ”Lav dit eget redskabsskur med isolering”

Værktøjs- og materialeliste

Klik på det stykke værktøj du mangler, og du vil få et rigtig godt tilbud på det.

Værktøjsliste

Materiale liste

Bygselvviden.dk fraskriver sig ethvert ansvar for forkert brug af værktøj eller materialer.

Handymand

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here