Lav dit eget legetårn

2
14786
Billede 1

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Dine tanker for et legetårn

Som med alt andet gør-det-selv arbejde, så er der nogle ting man skal tænke over inden man går i gang.

 • Sikkerhed frem for alt
 • Hvad skal formålet med legetårnet være?
 • Skal der være et lille legehus i forbindelse med legetårnet.
 • Skal der være en rutchebane tilknyttet?
 • Skal der være gynger, og i så fald hvor mange, og hvilken slags?
 • Skal der være sandkasse i forbindelse med dit legetårn?
 • Hvilke materialer skal dit legetårn laves af?
 • Hvis der skal være en eller anden form for trappe, hvordan skal den så se ud?
 • Skal dit legetårn forberedes til at kunne anvendes til andre formål? F eks når barnet bliver ældre at kunne bruge det som fodboldmål, ved at demontere nogle enkelte elementer?

Mine tanker for mit legetårn.

Jeg vil lave et legetårn, hvortil der skal være 2 gynger. Den ene gynge, skal være en gynge til de helt små, og den anden gynge skal være en sansegynge. Jeg bygger mit legetårn til min datter på 2 år, så lege tårnet bliver forberedt til at hun kan vokse op sammen med det. Det vil sige, jeg vil også lave en rutchebane fra en platform, hvortil der skal være en rampe med trin på. Under platformen vil jeg lave en “kiosk” hun kan bruge når hun bliver lidt ældre. “Kiosken” bygger jeg op af krydsfinersplader. Der bliver lavet en indgang med en dør, og så skal der laves en åbning hvor der kan sælges vare. (Tror jeg bliver træt af falske sandkager, men hvad gør man ikke for sine børn).

Vi har allerede en sandkasse, men vi overvejer at flytte den tættere på hendes legetårn.

Jeg vil lave hendes legetårn i høvlede trykimprægnerede træ, så vi undgår så mange splinter som muligt.

Selve stolperne til tårnet bruger jeg nogle 95×95 mm trykimprægnerede stolper, de er høvlede i forvejen. Stolperne støber jeg ned i jorden i 90 cm dybde, hvilket også er frostfri dybde.

Skitse 1
Skitse 2

Se skitse 1 og 2 for hvordan jeg påtænker at lave min datters legetårn.

Gravning af huller og støbning af stolperne.

Jeg vil gerne have stabilitet på mit legetårn, for barnets sikkerhed. Derfor støber jeg det der skal blive til gyngestativet, med nogle sidestøtninger. Disse er også vist på skitse 2.

Skitse 3

Allerførst mærker jeg op til alle de huller der skal graves. Dette gør jeg ud fra skitse 3, som viser de steder jeg vil have gravet, set ud fra det legetårn jeg vil have bygget.

Når du skal grave, så kan det med fordel godt betale sig at have et vridbor med størrelsen 140mm. Har du ikke det, og skal ud at købe et, så tænk over om det så kan betale sig at leje et motordrevet vridbor.

Jeg havde et selv, så det var bare i gang med at vride løs. Da det var sommer og jorden ikke havde fået vand i lang tid, så var jorden ret hård at “grave” i. Jeg fik dog gravet ca 30 cm ned, og fyldte så hullet med vand, og lod det stå i en drikkepause. Det hjalp, og hullerne blev gravet færdige.

Støbningen.

Herefter skal du så have støbt stolperne ned. Der skal være 5 lodrette stolper til dette legetårn, og det er vigtigt at de både bliver placeret i lodret, men også i en ret vinkel med hinanden. I hvert fald de 4 af stolperne, som skal danne selve tårnet. Brug lidt forskallingsbrædder, eller hvad du nu har ved hånden, og fikser stolperne. Sørg for at de ikke bliver flyttet på, når først der kommer beton i hullerne.

Betonen skal blandes i det der blandingsforhold 1:3. Altså en del cement, og 3 dele grus. Hvis du har lidt småsten, så sker der ikke noget ved at blande dem med. Sørg bare for at betonen bliver en flydende masse, så den nemmere kan komme ned omkring stolpen i hullet.

Når du hælder betonen i, så hæld lidt ad gangen, og sørg for at få trykket den helt ned i bunden. Brug en rundstok, eller noget andet du har ved hånden til dette formål.

Lad det hærde en dags tid eller to.

På den stolpe der ikke hører med til selve tårnet og står lidt alene, der skal du have sat nogle sidestøtninger på. Disse skal forhindre at når der bliver gynget højt på gyngerne, at stativet ikke flytter sig alt for meget. Disse huller skal også støbes, og dem skal du nok grave med en skovl. De skal være en del større end de andre huller du har gravet, da de her sidestøtninger ikke skal stå lodret. Du vælger egentligt selv hvor høje disse sidestøtninger skal være, men jeg laver dem 1 meters penge lange.

Få støbt dem fast i hullerne, og skru dem fast på den enlige stolpe.

Mens det hærder, så kan vi godt fortsætte med overliggeren til gyngerne.

Den videre byggeproces.

Som skrevet, så mens at sidestøtningerne hærder, kan vi godt fortsætte byggeriet. Den ene stolpe i selv tårnet, skal også udgøre den ene del af gyngestativet. Så når du har fundet højden på hvor højt dit gyngestativ skal være, så skær de 2 stolper af på længden, som du ønsker. Jeg har skåret mine af på 210 cm målt fra jordoverfladen på den ene stolpe, og herefter har jeg brugt en retskinne og et vaterpas, til at føre det punkt over på stolpe nummer 2. Sørg for at få lavet et lige snit. Til dette kan det være en hjælp at strege hele vejen rundt på stolpen med din blyant, så du hele tiden mens du saver, kan se du saver rigtigt.

Monter herefter 2 vinkelbeslag på indersiden af stolperne. Det vil sige at vinkelbeslagene skal vende mod hinanden. Læg efter den stolpe der skal være din overligger på. Sørg for at den ikke stikker for langt ind i selve legetårnet, så skal du bare skære den af efterfølgende. Monter den med nogle skruer, og skær den så af i den længde du ønsker. Måske den skal være lang, hvis du ønsker at benytte et klatretov ude på den anden side af gyngestativet?

Færdiggørelse af gyngestativet.

Når du du er ved gyngestativet, så kan du lige så godt gøre det færdigt. Hertil skal du bruge nogle beslag til gynger, som skal monteres på overliggeren. Husk at få dem placeret i forhold til det udvalg af gynger du har i tankerne.

Når disse beslag er monteret, så er det bare at hægte gyngerne på og hvorfor så ikke lade junior få en tur med det sammeJ

Legetårnet.

For at finde højden af den platform du skal lave, så er det rutchebanen der afgør dette. Derfor skal du allerførst have anskaffet dig en rutchebane. Den vi købte til vores datters legetårn, købte vi i Silvan og længden var 260 cm. Der er ligesom en kant hvor rutchebanen skal hvile af på platformen, og det var den jeg brugte til at finde højden. Når først det stykke den skal hvile af på, var i vater, så har du højden af platformen. Herefter trak jeg så en tykkelse af de brædder som skal bruges til platformen fra højden. Jeg fandt et passende sted at afsætte højdemærket på stolpen, og derfra kunne jeg bruge en retskinne plus et vaterpas. Du kan måske undlade retskinnen hvis du har et 2 meter vaterpas. Med disse værktøjer førte jeg så målene rundt på stolperne, og herefter monterede jeg 45×95 mm trykimprægnerede regler i mellem stolperne. Monter reglerne på stolperne, så reglerne flugter med ydersiden af stolperne.

Jeg monterede en regel mellem 2 af reglerne, for at kunne lave en understøtning til gulvet på platformen.

Platformen.

Platformen lavede jeg af 19×100 mm høvlede trykimprægnerede brædder. Monterede dem ovenpå reglerne, og sørgede for at skruerne blev sat ens i alle brædderne. Når du lægger brædderne op, så hold lidt afstand i mellem dem. Jeg bruger gerne tykkelsen af en tømreblyant til at lægge brættet op efter. Det giver en fin luft, og det er heller ikke så nemt for barnet at stikke sine fingre ned i mellem og komme til skade på denne måde.

Når alle brædderne til gulvet er monteret, så skal du have lavet noget gelænder, så vi er sikre på at junior ikke tager den forkerte vej ud af platformen. Jeg monterede på 3 af siderne 2 styks regler. En ca. 5 cm over gulvet, og en ca. 10 cm under det der bliver højden af rækværket. Jeg lavede rækværket på 1 meter.

Regnestykket.

Herefter målte jeg op, så jeg havde en ide om hvor mange brædder der kunne sidde, samt at der også blev beregnet noget luft også. Jeg tog udgangspunkt i at jeg ville have 5 cm luft mellem de lodrette brædder til rækværket.

Regnestykket så sådan her ud. Min platform er 1×1 meter i indvendigt mål. Så jeg tog de 100 cm og divideres med 15 cm, hvilket svarer til et bræt plus den ønskede luft. Dette giver 6.666667. Det går jo ikke rigtigt, så jeg rundede op til 7, og igen måtte lommeregneren frem. Her dividere du igen 100, men denne gang med 7, og får 14,3. Dette er så det mål du har at arbejde med. Brættet er 10 cm, så trækker du det fra de 14,3 cm, så får du en luft på 4,3 cm.

Jeg lavede 2 klodser på 4.3 cm som jeg kunne bruge til afstanden mellem 2 brædder. Herefter kunne jeg så skærer det antal brædder op jeg skulle bruge, i dette tilfælde måtte det jo så være 3×7=21 brædder jeg skulle bruge af 1 meters længde.

Dem satte jeg så op på de regler jeg havde sat til dette formål. Brugte nogle 4.0×50 mm skruer, og monterede brædder hele vejen rundt. Det passede ikke helt for mig at bruge den afstandsklods hele vejen. Da brædderne ikke er lige bredde alle sammen, så kan det godt variere lidt. Jeg justerede det på de sidste 2 brædder på hver side, så at afstanden kom nogenlunde til at passe.

Montering af rutchebanen

Her skal du sætte rutchebanen op så den hviler af på platformen, og derefter montere den efter brugsanvisningen som fulgte med.

Så mangler der kun at få lavet en rampe, så er rutchebanen også klar til brug.

Rampen

Jeg tog 2 styks regler på 45×95 mm og lavede 2 vanger ud af dem til min rampe. Jeg målte fra rutchebanen og hen til kanten, altså det stykke hvor der skal sidde en rampe. Herefter lagde jeg vangene op for ligesom at kunne se hvilken hældning der ville være optimal. Her skar jeg så vangerne til så de passede med smigen til platformen, og monterede dem så det passede med at de lige stak op til underkanten af gulvet på platformen.

Herefter målte jeg op hvor langt reglerne var. Det mål delte jeg med 10,7 cm, som svarer til et bræts bredde, plus tykkelsen af en tømreblyant. På denne måde kan jeg finde antal brædder jeg skal bruge. Bliver det et helt skævt tal, hvor det ender med et halvt bræt, så undlad at montere det halve bræt for neden på rampen. Junior skal nok finde ud af det.

Skru nu alle brædderne på vangerne, og husk at lave en lige linje så brædderne stikker lige langt ud i hver side af vangerne.

For ikke at junior skal få 2 rutchebaner når det er vådt og glat, så monterede jeg nogle 45x75mm regler med ca 30 cm mellemrum, så der er noget at kravle op af. Dette gør også at selv mindre børn kan bruge legetårnet. Men omvendt giver det jo så også anledning til mere opmærksomhed til de helt små, når man skal holde øje med dem.

“Kiosken”

Nu er du næsten færdig med dit legetårn. Vi mangler bare lige kiosken. Jeg har endnu ikke selv fået lavet kiosken til min datter, dette fremgår også tydeligt af billedet. Men det skal laves her til foråret, så hun kan få glæde af det.

Når du skal montere krydsfinerpladerne, så sørg for at du har sat noget op på de lodrette stolper, som du kan skrue pladerne fast i. Inden du sætter dem op, så sørg for at de er blevet malede, ellers holder de ikke så længe. Det kan være svært at male kanterne, når først pladerne er sat op, så derfor er det en god ide at gøre dette inden.

Når du skære hul til døren, så kan du genbruge det stykke du lige har skåret ud som dør. Hvis det er det du vil gøre, så skal du skære nogle flotte lige snit. Herefter kan du montere nogle hængsler, og en lukke anordning, så har du en meget fin dør.

Selve disken, eller der hvor der skal sælges sandkager, kan du lave et lille bord. Dette kan gøres ved at skrue en regel på indersiden af vinduet, og ovenpå montere et bræt som bord.

Så er du færdig med projekt legetårn. Håber junior bliver glad for dit arbejde.

Vi fra Bygselvviden.dk ønsker dig tillykke med dit netop afsluttede projekt.

Bygselvviden.dk tager ikke ansvaret for forkert brug af værktøj eller materialer.

Værktøjs- og materialeliste

Værktøj:

Materialer:

 

2 KOMMENTARER

 1. Hej
  Det er et super fint legetårn du har bygget. Må man spørge hvor meget det ca. kostede at lave? Vi overvejere at lave vores eget.
  Hilsen Maja

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here