Lav dit eget legehus

1
15986

Artiklen indeholder

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Dine tanker om et legehus.

Inden du går i gang med at bygge et legehus, så vil jeg anbefale at du går dig nogle tanker om legehuset og dets anvendelse.

  • Skal dit legehus kunne bruges til at overnatte i?
  • Når først barnet er vokset fra legehuset, hvad skal det så bruges til?
  • Placeringen af det?
  • Hvad skal legehuset kunne tilbyde af faciliteter?
  • Hvilke materialer vil du bruge?
  • Tænk over sikkerheden for barnet?
  • Er der nogle lovmæssige krav der skal overholdes?

Mine tanker for mit legehus.

Jeg vil bygge et legehus, som kan bruges til at overnatte i, det vil sige at jeg gerne vil have isoleret mit legehus. Jeg vil lave legehuset i 1 plan, men med høj rejsning på taget. Der skal være vinduer jeg selv laver, og der skal være en 2 delt dør (stalddør). Der skal være skorsten og foran skal der være en terrasse.

Mit legehus skal bygges op på et punktfundament, men skal være i ca. jordhøjde, da jeg ikke ønsker barnet skal have for langt op til legehuset.

På taget vil jeg lægge tagpap på, og jeg undlader at sætte tagrender på, da mit legehus kommer til at stå under et stort træ. Som beklædning på legehuset, vælger jeg at bruge klinkbeklædning.

Punktfundament.

Da jeg har valgt at mit legehus skal bygges op på et punktfundament, så er det jo første skridt på vejen. Hvis du er i tvivl om hvordan du laver et punktfundament, så læs min artikel “Lav dit eget punktfundament”. 

Ovenpå punktfundamentet, laver jeg en ramme af regler 45×95 mm, og ovenpå dette lægger jeg så en krydsfinerplade til at bygge mit legehus ovenpå.

Skitse 1

Se skitse 1 for placering af punktfundament, og opbygningen af rammen/gulvet. For at rammen bliver helt i vinkel, så bruger jeg det der hedder en 3-4-5 trekant til at lave mine rette vinkler. Hvis ikke du kender til en 3-4-5 trekant, så kan du læse min artikel om at lave sådan en under ”Lav din egen 3-4-5 trekant”.

 

Opbygningen af skelettet til mit legehus.

Da jeg gerne vil have at klinkbeklædningen, skal gå så langt ned til jorden som muligt, så laver jeg en fodrem og en toprem, disse placerer jeg helt ude langs kanten af pladen. Dog er det kun fodremmen jeg vil føre hele vejen rundt, minus ved indgangen. Topremmen skal kun gå på de 3 sider, hvor ikke der er indgang til legehuset.  Nu skal du have overvejet højden på væggene. Husk på det er et miniature hus, så højden skal ikke være for høj, men barnet skal også gerne kunne bruge huset om 1 år eller 2.

Jeg laver mine vægge 150cm høje, så jeg laver nogle lodrette stolper der er 141 cm lange. (150- (2×4,5))

Disse placerer jeg med ca. 60 cm mellemrum c/c (center til center). Der skal lige tages højde for der hvor der skal være vinduer. Her kan det godt betale sig at lave pladsen til dem, med det samme. Hvis det passer med at der hvor du har tænkt dig at vinduet skal være, at der står en stolpe, så tag den væk igen. I stedet sætter du så nogle vandrette regler op, og der hvor den oprindelige stolpe så skulle have stået, montere du en lodret stolpe mellem fodremmen og den vandrette regel. Det samme skal gøres ovenpå, men da du ikke har placeret top-remmen endnu, så venter vi lige med det.

Terrassen

Terrassen til mit legehus har jeg besluttet ikke skal være ret stor, men gerne ca. 50 cm.

Så placer den yderste lodrette stolpe, dette kan være en trykimprægneret stolpe på 75×75 mm. Gør dette i begge sider, hjælp gerne med at holde dem lodrette med noget fiksering. Fikseringen kan laves med nogle brædder du skruer fast på stolpen, og så ned mod fundamentet. Når du har sat stolper op hele vejen på begge sider, og i ende gavlen, så kan du få lagt topremmen på plads.

Skitse 2

Se skitse 2 for hvordan toprem og fodrem, skal være ved færdig opbygningen.

Sørg for at alle de lodrette stolper, står lodret. Husk også at montere de små lodrette til der hvor du har lavet plads til vinduerne. Brug her dit vaterpas til at kontrollere dette. Ude på terrassen kan du nu lave gelænderet og indgangspartiet. Dette gøres med trykimprægnerede regler 45×95. Sæt de vandrette regler op, vurder selv højden på gelænderet. Du kan vælge om du vil bruge vinkelbeslag til at skrue dem op med, eller om du vil skrue igennem med en lang skrue i hver ende. Jeg fortrækker selv at bruge vinkelbeslag.

Indgangspartiet

Selve indgangs partiet laves også med trykimprægnerede regler og vinkelbeslag. Skær et 45 graders snit i den lodrette og vandrette regel og skru dem sammen. Nu skal du så beslutte dig for om der skal være noget imellem gelænderet. F eks tremmer eller lodrette stykker træ. Jeg vælger at bruge tremmer i tykkelsen 22 mm. For at montere dem, så skal du have boret nogle huller i reglerne. Bor nogle 22 mm huller, og skær rundstokkene til, så de passer i længden. Monter dem herefter i hullerne, og sæt overdelen på.

Monter et vinkelbeslag i bunden på den fodrem du har lagt rundt i kanten af fundamentet. Monter også et beslag på den lodrette stolpe på 75x75mm.

Dette skal du gøre i begge sider af terrassen.

Nu burde du have et træskelet der er klar til en tagkonstruktion og efterfølgende beklædning.

Tagkonstruktion

Der skal laves 4 spær til denne tagkonstruktion. Har du lavet et større legehus, så kan det godt være du skal op på 5 spær.

Spærene skal placeres så der står et i ende gavlen, et der hvor døren skal bygges op, et midt imellem de to spær du lige har sat op, og det sidste skal placeres ude over indgangs partiet.

De spær du skal lave hedder hanebåndsspær. I dette tilfælde er de simple og nemme at lave. Jeg ønsker at lave et tag med 45 graders hældning på, så jeg tager 2 regler 45×95 mm og skærer i 45 grader i enderne. Herefter skruerne jeg dem sammen. Der skal laves en lille vandret regel, som er den som kaldes hanebåndet. Den skal skæres i 45 grader i hver ende og monteres ca. 20 cm nede. Tag nu spæret og læg det op på begge sider af topremmen. Her skal du finde ud af hvor stort dit udhæng skal være. Da det er et legehus vi laver her, og skal tænke på sikkerheden, så vil jeg til enhver tid anbefale at når du skal skære spærene af i længden, så sørg for at skære enderne af i vandret. På denne måde sikre du at der ikke er nogen skarpe kanter, som børnene kan løbe ind i.

Når du har kortet det første spær af i længden, så skal du have lavet 3 spær til, i præcis de samme mål.

Monter herefter spærene i de tidligere nævnte placeringer. Sørg for at de bliver placeret med samme afstand ind til væggen, brug evt en snor på de to yderste spær.

Monter dem med vinkelbeslag, og fikser dem i toppen med en lægte eller lignende.

Forberedelse tagpap.

Da der skal lægges tagpap på, som tagbelægningen, så skal der ligge tag-krydsfiners plader på taget.

For at kunne montere disse, så skal der lægges nogle lægter op på spærene. Nogle vil måske udelade dette, da det kun et legehus, og det kan man for så vidt også godt. Jeg vil dog ikke undlade det. Jeg sætter 4 lægter op på hver side. Sæt 1 i bunden og 1 i toppen. Del herefter mellemrummet op i 3 dele, og sæt de 2 sidste lægter fast i disse punkter. Det samme gøres på den anden side.

Længden af lægterne bestemmer du selv, men jeg vil mene sådan en 25 cm er passende. I bund og grund er det udseendet af huset, der skal afgøre størrelsen af udhænget.

Når du har gjort dette, så kan du få lagt tag-krydsfiners plader på. Tag-krydsfiner er 21 mm tykke og vejer en del, så hvis du kan overskue det, så kan det godt være en god ide at skærer dem til inden du lægger dem op.

Brug en hjælper.

Jeg har dog en hjælper, så vi lægger dem op og skærer dem til efterfølgende. Skrue eller søm pladerne fast. Hvis det er for lange skruer/søm du bruger, så skal du være opmærksom på at de går igennem lægten, og kan være til fare for børnene nedenunder. Så hvis de er for lange, så skær dem af nedenunder, efter du har monteret dem.

Hvis du skal bruge mere end 1 plade i længden, så sørg for at bruge fer og not.

For at skærer pladerne til, og få en ret vinkel på taget, så bruger jeg igen en 3-4-5 trekant. Jeg bruger en kridtsnor til at slå streger på krydsfineren, så jeg har noget at skære efter.

Skær herefter pladerne til.

Læg tagpappet på.

Der er flere løsninger til hvordan du kan lave tagpap på dit legehus. Man kan enten vælge at sømme underpappen på og så brænde overpappen på, eller man kan bruge den lidt mere nemme løsning, men uden tvivl en god løsning. Den nemme løsning hedder selvbyggerpap.

Når jeg skriver den er nem, så er det ikke fordi jeg er knaldhamrende dygtig håndværker, men fordi det er nemt. I vejledningen står der ”Rul ud-søm fast-klæb”, og så nemt er det faktisk.

Allerførst skal vi dog lige have monteret en tagfod. Til selvbyggerpap bruges en aluminiums tagfod, som sømmes på taget med tagpap søm. Tagfoden er konstrueret så den kan sættes sammen. Du kan klippe den til i længden med en pladesaks, eller skære den med vinkelsliber.

Selvbyggerpap er konstrueret, så der er slip folie på undersiden, i den ene side. I den modsatte side er der slipfolie på det stykke der skal danne overlægget.

Da det ”kun” er et legehus vi laver her, så kan du godt kører banerne fra den ene side af taget til den anden.

Når du skal sømme skal der kryds sømmes med ca. 6 cm, og mindst 2 cm fra banens kant i det selvklæbende overlæg. Hvis den sidste bane er for bred, så skal den skæres til i bredden, og derefter skal der bruges asfaltklæber til at lime mellem taget og pappen. Tryk det godt ned, så du er sikker på det har god vedhæftning til taget.

Så er der sku tag på!!

Vinduer

For ikke at fordyre projekt ”Legehus”, så vil jeg selv lave mine vinduer. Der skal i dette legehus, være 4 vinduer. 2 på siderne, 1 på ende gavlen, og 1 på skrå i døren. Jeg laver karmen i 45×45 regler, der er høvlede. Som vindue bruger jeg 5 mm plexiglas.

Jeg indstiller min bordrundsav til at skære 1 cm og afstanden sætter jeg så der bliver skåret en linje lige ved siden af centerlinjen, men parallelt med den. Nu skal du så bestemme størrelsen af vinduerne. De 3 af vinduerne har jeg valgt til at være 50×50 cm, og det der skal sidde på skrå, skal være 30×30 cm. Da jeg gerne vil have lavet rammerne lidt pæne, så skære jeg hjørnerne i 45 grader. Så dem skal der laves 12 styks af på 50 cm og 4 styks på 30 cm. Når du har lavet dem, så skal vi have skåret en rille til vinduet. Og det er derfor du har indstillet bordrundsaven. Skær et savspor og vend derefter træt så du kommer til at skærer et nyt savspor lige ved siden af. En savklinge er ca. 2,5-3 mm tyk. 2 gange denne tykkelse, skulle gerne give tykkelse af plexiglasset.

Disse savspor skal laves på alle stykkerne. Herefter skal du have skåret plexiglas pladen til. Dette kan også gøres på bordrundsaven, hvis dens klinge er meget fintandet. Ellers kan du bruge en vinkelsliber med en skæreklinge på.

Plexiglasset skal skæres på 42,7×42,7 cm. Byg rammen rundt om og skru den sammen.

Den lille plexiglas plade skal være 21,7×21,7 cm. Her skal du også bygge rammen rundt omkring, og skrue den sammen.

Beklædning af dit legehus

Som tidligere skrevet, så beklæder vi huset med klinkbeklædning. Men det står dig frit for at vælge en anden løsning. For at lave nogle pæne hjørner på huset, så vil jeg bruge trykimprægnerede liste på 25×50 mm. Dem sætter jeg lodret på ved alle de lodrette stolper. De skal gå fra bunden og op så langt de kan. Ved hjørnerne skal de sættes helt ud til hjørnerne, for her skal der skrues en hjørnestolpe på, som giver et flot hjørne sammen med klinkbeklædningen. Hjørnestolpen er en 50x50mm ikke høvlet stolpe, som skal gå fra bunden og så langt op mod taget den kan komme. Skær den til i smig op mod taget.

Når du har gjort dette i alle hjørnerne og monteret de trykimprægnerede lister på alle de lodrette regler, og rundt langs vinduesrammerne i regler, så kan du så placere vinduerne hvor de skal placeres. Du skal skrue igennem de trykimprægnerede lister, og indersiden af vinduet, skal flugte med indersiden af de trygimprægnerede lister. Der skal være plads til at klinkbeklædningen kan stødes op mod vinduesrammen. Du kan dog ikke montere det lille vindue, da vi ikke har lavet døren endnu.

Så skal du i gang med klinkbeklædningen på dit legehus.

Start nedefra og monter det første bræt, brug dit vaterpas for at sikre dig det bliver helt i vater. Monter brædderne med søm eller skruer. De skal sømmes/skrues helt nede i bunden, for at presse toppen af det bræt der sidder inden under, helt ind mod den trykimprægnerede liste. Monter det første bræt hele vejen rundt, så har du ligesom noget at gå ud fra hver gang.

Monter de næste brædder opad i højden, bare nøjes med en side af gangen. Brug jævnligt dit vaterpas for at holde retningen. Hvis du har købt lange brædder og skal genbruge den afskårne del, så sørg for at kunne samle henover en trykimprægneret liste.

Når du kommer op i vindueshøjde, så sørg for at skære helt tæt til vinduet. Sæt brædder på helt op til underkanten af taget.

I ende gavlen, skal du sørge for at brædderne går helt ud til hjørnestolpen, og når du kommer op til hvor du skal skære brædderne i smig for taget, så er det også her vigtigt at du får skæret det helt tæt til.

På de forreste gavl mangler du nu en dør, den skal du til at lave nu.

Stalddøren.

En stalddør er en dør i to dele, du kender den sikkert fra diverse gamle danske film, hvor scenariet indeholder en bondegård. Det er egentligt 2 ens halvdele, men i dette tilfælde skal du jo have placeret det sidste vindue i den øverste halvdel af døren.

Jeg vælger at lave døren i 45×95 mm regel. Mål op til døren og del højden i to. Da det er stramme mål der er målt op, så træk 2-3 cm fra i længden, det kan rettes i klinkbeklædningen.

Lav 2 ens rammer af regler. Skær dem til med 45 grader og skru dem sammen. Placer vinduet på skrå, og her skal du måske være lidt kreativ for at montere det, men brug gerne en regel stump eller 2, til at montere det med. Husk igen at vinduet skal kunne støde sammen med klinkbeklædningen, så monter det et stykke ud på din ramme.

Herefter er det bare at beklæde de 2 dele af døren. Vent lige med at montere de 2 øverste brædder på den øverste halvdel, da vi lige skal bruge dem til at justere højden med.

Hængsler

Du skal bruge 2 sæt stalddørs hængsler. Brug det første sæt til at montere den nederste del af døren, og få sat den på plads.

Den øverste del skal du tilpasse så det bliver helt perfekt. Sæt delen op og mål nu op til de sidste 2 brædder du mangler at sætte på. Få tilpasset dem, så det bliver lækkert at se på. Det må dog ikke sidde for tæt sammen, da du så risikere at de støder på hinanden. Lad der ca. være 1 cm. luft hele vejen rundt om døren.

Nu mangler du så en lukke anordning. Her kan du med fordel bruge et stalddørs greb. Der skal bores hul i døren, og så kan du montere grebet. På den side hvor døren skal lukke op i mod, så skal du have placeret det lille lukke agrigat.

Isolering

Indvendigt i dit legehus skal du have isoleret. Brug 95 mm glasuld til dette formål. Hvis du har placeret de lodrette regler, så burde det være lige til at placere glasulden. Ellers må du skære den lidt til. Pres ikke isoleringen for hårdt, da den så mister sin evne til isolere. I loftet kan du spænde noget ståltråd  loftet og sætte dem fast med clips. Dette hjælper med at holde isoleringen oppe, indtil du kan montere krydsfinerspladerne på.

Når alt isoleringen er placeret, så skal du have monteret 12 krydsfinersplader udenpå, for at dække af for isoleringen. Start med lofter, da så kan skyde de lodrette plader op mod lofter og få nogle pæne afslutninger. Monter pladerne på spærene, de skal monteres med 4.0×50 mm skruer. Skulle du komme til at samle ude “i den frie luft”, så sæt et bræt på bagsiden til at samle over. Monter krydsfinersplader hele vejen både i loftet og på væggene.

Skorstenen

Så er vi næsten færdige. Nu mangler der kun skorstenen. Skorstenen kan du bygge en lille firkantet kasse i noget af den krydsfiner du har i overskud fra taget af. Ovenpå denne kasse kan du montere et kloakrør, så ligner det en flot skorsten.

Husk at hele legehuset skal males, ellers holder det ikke lige så lang tid.

Bygselvviden.dk tager ikke ansvaret for forkert brug af værktøj eller materialer.

Værktøjs- og materialeliste.

Værktøjsliste.

 

Materialeliste

 

Handymand

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here