Lav dit eget punktfundament

2
31513
Skitse 3

Artiklen indeholder

Last Updated on oktober 15, 2018 by DIY-manden

Lav dit eget punktfundament på 3 dage

Et punktfundament, kan bruges til flere ting. Det er nemt og hurtigt at få lavet det, og de fleste bruger et punktfundament til enten at lave et skur eller et sommerhus på. Det gode ved denne slags fundamenter, er at du ikke behøver den store arbejdskraft.

Allerførst skal du have søgt om en byggetilladelse, dette gøres hos byg og miljø www.bygogmiljoe.dk/. Her bliver du guidet igennem hvordan du laver en byggetilladelse.

Men derudover er der en masse du skal have taget stilling til. F eks hvor mange indgange skal der være, og hvor skal de være placeret henne? skal der være mulighed for noget overdækket plads? Hvordan skal udformningen af fundamentet se ud? Hvor skal den opgravede jord køres hen? Sådan er der flere ting der skal tages stilling til inden du for alvor kan komme i gang.

Noget af det vigtigste at tage stilling til er nok hvor skal fundamentet ligge henne, og hvordan skal det placeres i forhold til indgangsveje.

Afsætning af fundamentet fra papiret til jorden

Når du har taget stilling til dette og har fået byggetilladelsen på plads, så er tid til at komme i gang med afsætningen af dit punktfundament. Brug her snore og pæle til at afmærke dit fundament. Brug eventuelt en retvinklet trekant. Dette kan gøre ved at lave en trekant i 3 stykker 3. Det der er vigtigt for at lave en retvinklet trekant, er at man bruger den kendte filosof og matematiker Pythagoras kendte formel A2 +B2=C2, eller en nemmere måde, så er det der populært hedder en 3-4-5 trekant.

Den ene side på trekanten, skal være 3, den anden side 4 og den sidste side 5. Ganger man disse tal hver især med 5, så får man f eks en trekant der hedder 150cm x 200cm x 250 cm, dette er en meget god størrelse for at have noget at arbejde med ved opmåling af et fundament, men i bund og grund vælger du selv størrelsen. Er du i tvivl om hvordan man laver sådan en retvinklet trekant, så se mere her i artiklen “Lav din egen 3-4-5 trekant”

Skitse 1

Find herefter ud af hvor du vil have placeret dine huller til punktfundamentet. Se skitse over hvordan hullerne kan placeres.

Alt efter vægt af taget og hvad du skal bygge ovenpå fundamentet, så burde en afstand mellem punktfundamenterne på ca 2 meter være passende. Du behøver ikke at placere noget punktfundament i hvert hjørne, det øger risikoen for at fejlplacere punktfundamenterne, når de både skal være præcise den ene og den anden vej.

Gravearbejdet

Når du har afmærket alle dine punktfundamenter, så skal du have gravet alle hullerne. De skal være mindst 90 cm dybe, og skal være bredere end det rør du vælger at støbe ned. Når du har gravet alle hullerne, og jorden er kørt væk (gør det gerne med det samme, så jorden ikke ligger i vejen for dig senere), så skal vi have støbt rørene ned til fundamentet.

Støbning af hullerne

Til at støbe med, skal vi bruge cement, sand og sten. Her er blandingsforholdet 1:3:4, altså en del cement, 3 dele sand/grus og 4 dele sten (ca 2 cm). Placer rørene i hullerne og få spændt snoren godt op. Flugt henover snoren, og når du støber, så skal snoren gå henover midten af røret. Når de er støbt ned, så lad det tørre til dagen efter.

Dag 2

Dagen efter, så er det tid til at få støbt sokkelskoene fast i hjørnerne af fundamentet. Disse skal placeres meget præcist da det er dem, der danne alle de rette vinkler på fundamentet. Lad igen betonen tørre til dagen efter. Se skitse 2.

Skitse 2

Dag 3

På 3. dagen så er det de sidste sokkelsko der skal støbes ned, dette gøres meget nemt, da man tager bundremmen, og lægger op i de sokkelsko i hjørnerne, der blev støbt dagen i forvejen, og her kan du så sætte de resterende sokkelsko fast på, så de passer henover hullerne, du lavede på første dagen. Når du har placeret dem alle sammen, så kan du støbe dem fast, og du kan med fordel få samlet hele bundremmen, så du får de rette vinkler fra start af. Se skitse 3.

Skitse 3

Lad gerne det hele tørre et par dage, så du er sikker på at fundamentet ikke flytter sig eller synker. Herefter kan du bygge det du havde planlagt ovenpå.

Værktøjsliste til punktfundament:

 

Materiale liste til punktfundament:

Bygselvviden.dk fraskriver sig ethvert ansvar for forkert brug af værktøj og materialer.

Handymand

2 KOMMENTARER

  1. Jeg er ved at lave tegninger til et isoleret træskur på 3,5 * 7 meter med punkt fundament.

    Jordbunden er morene.

    Jeg har ikke fundet beregnings teknikker til dimessionering af antal punktet.
    samt cm2 pr punkt samt hvad et typisk skur / annex vejer /skal kunne bære.
    Så et sted 2,5 kg pr cm2 bund fundament.

    På forhånd tak.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here